Особливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних з 1 липня 2015 року

10 июл, 11:53

          Західно-Донбаська ОДПІ ГУ Мін доходів у Дніпропетровській області нагадує.

          З 1 липня 2015 року реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) здійснюється виключно на суму податку, обчислену за формулою, визначеною пунктом 2001.3 статті 2001 (далі – реєстраційна сума) Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI з внесеними змінами та доповненнями    (далі – Кодекс).

          Таким чином, при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми.

         Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.

        Якщо реєстраційна сума є меншою, ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, або має від’ємне значення, то реєстрація таких податкових накладних або розрахунків коригування не буде здійснюватись.

        У такому випадку з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму.

        Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:

- отриманих податкових накладних  та розрахунків коригування, які  передбачають збільшення суми  компенсації вартості поставлених  товарів/послуг, складених на такого  платника та зареєстрованих в  ЄРПН;

- сплати ПДВ на митниці під  час розмитнення товарів;

- поповнення рахунку платника  у системі електронного адміністрування  ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).

        Крім того, реєстраційну суму платників податку автоматично:

- 01.07.2015 збільшено на середньомісячний  розмір податку, що задекларований та погашений платником до бюджету протягом попередніх     12 місяців;

- до 10 липня 2015 року буде збільшено  на суму надміру зарахованих  ними до бюджету коштів, сформованих  станом на 01.07.2015.

        Також інформуємо, що термін реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в ЄРПН із запровадженням системи електронного адміністрування у звичайному режимі залишився без змін та становить 15 календарних днів з дати складання відповідного документу.

        Відповідно до пункту 1201.1 статті 1201 Кодексу порушення платниками ПДВ граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі:

- 10% від суми ПДВ, зазначеної  у таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

- 20% від суми ПДВ, зазначеної  у таких податкових накладних/розрахунках  коригування, – у разі порушення  терміну реєстрації від 16 до 30 календарних  днів;

- 30% від суми ПДВ, зазначеної  у таких податкових накладних/розрахунках  коригування, – у разі порушення  терміну реєстрації від 31 до 60 календарних  днів;

- 40% від суми ПДВ, зазначеної  у таких податкових накладних/розрахунках  коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/196598.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua