Дізнайтесь! Що ви втрачаєте працюючи нелегально або отримуючи заробітну плату в «конвертах»

15 июл, 13:18

Заробітна плата – це невід’ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією. Від її розміру залежить розмір податку на доходи фізичних осіб – одного з основних джерел наповнення місцевих бюджетів.

На жаль, такі негативні явища, як використання роботи незареєстрованих найманих робітників, виплата заробітної плати в «конвертах» або в розмірі, нижче за законодавчо встановлений мінімум, залишаються актуальними, оскільки від «тіньових» розрахунків втрачає бюджет, а через непоінформованість і низький рівень свідомості дорогою ціною платять і самі наймані робітники.

Перш за все, вони позбавляються соціальної захищеності у разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності і пологів. Також не проводяться страхові виплати у разі настання нещасного випадку на виробництві, нелегальні працівники не отримують в повному об’ємі допомоги по безробіттю у разі скорочення, вони беззахисні перед працедавцем – у разі конфлікту або травматизму, у них немає доказів того, що вони дійсно працювали на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця.

Крім того, таким працівникам не нараховується трудовий стаж, з їх заробітної плати не відраховуються пенсійні внески, які в майбутньому негативно позначаться на розмірі трудової пенсії, їм складно отримати банківський кредит.

Отже, варто вже зараз відстоювати свої конституцiйні права – вимагати від роботодавцiв офiційного оформлення трудових вiдносин.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/196835.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua