Проблемні банки стали джерелом нелегального збагачення

21 июл, 15:13

В Україні з’явилося джерело нелегального збагачення – ринок кредитів-депозитів проблемних банків загальною вартістю близько 250 млрд грн. Такі результати аудиторського аналізу фахівців ГО «Публічний аудит».

За словами заступника керівника громадської організації Матвія Холошина, останнім часом ліквідація банківських установ є не тільки шляхом виведення неплатоспроможних банків з ринку – це вже давно спосіб збагачення людей, пов’язаних із цим процесом. «Говорити, що основною причиною такої масовості банкрутства банків є суцільно їх незадовільний фінансовий стан, не доводиться, оскільки багато банків визнані неплатоспроможними саме через підозри в незаконних фінансових операціях або через порушення нормативів. Безперечно, швидше за все це є наслідком того, що хтось поклав око на те чи інше майно такого банку», – вважає фахівець.

Схема збагачення, за твердженням аудитора, виглядає таким чином. Представник Фонду, заходячи у визнаний НБУ неплатоспроможний банк в ролі тимчасового адміністратора, починає переговори з потенційним покупцем, який зацікавлений у конкретному об’єкті, що перебуває в заставі банку. Відразу ж навколо такого банку виникають посередники, які домовляються з власниками депозитів і викуповують ці депозити за 30% від суми. Люди змушені погоджуватися на такий низький відсоток, розуміючи, що краще забрати хоча б щось, ніж втратити все. Одночасно посередник домовляється з тимчасовим адміністратором щодо погашення кредиту, в заставі якого перебуває нерухомість. Так відбувається операція «схлопування» кредиту та депозиту. Подібна операція зовні законна, в її результаті потрібна нерухомість вивільняється з-під застави і вже за ринковою ціною продається зацікавленим покупцям. «Така схема заробітку приносить гарний прибуток як представникам Фонду, так і посередникам», – зазначає незалежний аудитор.

Як говорить Матвій Холошин, те, наскільки чесно і відкрито проходить оцінка такого майна і подальша його реалізація, у фахівців ГО «Публічний аудит» викликає сумніви. Він зауважує, що «основні активи ліквідованих банків, від продажу яких Фонд планує отримати 50 млрд грн аж ніяк не майно цих банків у вигляді їхніх офісів, автомобілів, комп’ютерної техніки, що продається за допомогою електронних аукціонів. Це, кредити, які ці банки видавали під заставу нерухомості, земельних площ, виробничих комплексів, устаткування. І кредити, як правило, вже прострочені».

Крім того, ще однією з причин масового падіння банків в Україні, на переконання спеціаліста, є банкрутство банку під конкретного замовника, який зацікавлений за підсумком придбати активи ліквідованого банку за цінами, що нижчі ринкових.

«Тому останні заяви в ЗМІ про готовність іноземних інвесторів викупити банк, що ліквідовується, ще й додатково вкласти в нього мільярди гривень наштовхують на роздуми: звідки в нинішній час інвестори мать таку готовність вкладати в банківську сферу України? Тільки якщо він напевне знає, що покупка банку дасть йому набагато більше дивідендів», – резюмує Матвій Холошин.

Нагадаємо, станом на сьогодні Фонд гарантування розраховує на 50 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів. Сума в 50 млрд грн виникла внаслідок уцінки в 6 разів активів банків, що перебувають у віданні Фонду, які, на думку його керівництва, занадто «роздуті». За 2014–2015 рр. Фонду вдалося реалізувати активи проблемних банків на суму всього лише 312 млн грн.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/197085.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua