Проблема легалізації достатньої для життя заробітної плати є серйозною і рішення її є першочерговим питанням. Питання забезпечення належного рівня життя громадян та іх сімей обговорювалось на зустрічі в Солом’янському районі м.Києва

24 июл, 15:02

Проведення спільної роботи щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам і ліквідація зарплатних боргів є вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Легалізація заробітної плати та зайнятості населення передбачає офіційне працевлаштування всіх громадян, які працюють на підприємстві. Урядом країни прийнято Закон України № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», який набув чинності з 1 січня 2015 року.

Нещодавно в приміщенні Солом’янської районної в м.Києві держадміністрації проводилась зустріч з платниками податків, які мають борги по виплаті заробітної плати та мінімізують її та посадовими особами органів владних повноважень Солом’янського району. Серед запрошених були присутні 22 підприємства, які мають заборгованість та 18 підприємсв, які виплачують заробітну плату на рівні мінімальної. Серед державних органів у зустрічі приймали участь заступник голови Солом’янської районної в м.Києві держадміністрації Максимова О.І., начальник управління праці та соціального захисту населення Солом’янської РДА Лактіонова Т.Ю., начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Абрамченкова В.А.та начальник управління погашення заборгованості Ванжула О.П. ДПІ у Солом’янському районі Головного управління ДФС у м.Києві, заступник начальника Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м.Києва Прокопишина Л.М., представник Прокуратури Солом’янського району м.Києва  Виноградов Д.С.

За даними Головного управління статистики м.Києва за травень 2015 року середній рівень заробітної плати в цілому по м.Києву складає 6331 грн, що становить 519,8% від рівня мінімальної. За видами економічної діяльності перше місце займає фінансова та страхова діяльність з виплатою середньомісячної заробітної плати в розмірі більше 10 тис. гривень, далі йде діяльність у сфері інформацій і телекомунікацій. Серед 10 найбільших – 10 місце займає освітня діяльність із середньою заробітною платою 3932 гривні.

Констатуючи положення, яке існує в Солом’янському районі м.Києва начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Абрамченкова Валентина Анатоліївна звернула увагу, що відповідно до звітів по нарахуванню єдиного соціального внеску тільки у травні 2015 року в Солом’янському районі м.Києва обліковувалось більше 700 підприємств району, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня. Запрошені керівники підприємств в свою чергу звернули увагу, що господарська діяльність знаходиться на межі виживання і майже призупинена, деякі мають сезонну залежність. Важливим фактором також є постійне поновлення кадрового складу.

Аналізуючи стан заборгованості підприємств району по виплаті нарахованих коштів  присутні відзначили, що в загальній сумі боргів 46,4% припадає на державні підприємства, які мають обмежене державне фінансування. Серед інших причин присутні керівники підприємств називали спад виробництва, несвоєчасне надходження коштів за виконані роботи, арешт рахунків та інше.

Обговорюючи шляхи виходу із критичних ситуацій, які склались на підприємствах присутні пропонували запроваджувати  додаткові джерела отримання доходів шляхом розширення переліку видів діяльності, оптимізація діяльності, активізація роботи з дебіторами та не допущення росту заборгованості в подальшому.

«Кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, впливає на забезпечення виплат пенсій сьогоднішнім пенсіонерам, малозабезпеченим сім’ям та найманим працівникам у майбутньому», - звернула увагу . начальник управління погашення заборгованості Оксана Петрівна Ванжула.

«Проблема легалізації достатньої для життя заробітної плати є  серйозною і рішення її є першочерговим питанням, адже нарахована та своєчасно сплачена заробітна плата – це забезпечення належного рівня життя окремих громадян та іх сімей. Разом ми будемо шукати шляхи вирішення нагальних проблем допомагаючи та підтримуючи один одного», - саме така думка висловлювалась присутніми за зустрічі.

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м.Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/197275.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua