Про деякі особливості функціонування системи електронного адміністрування ПДВ

31 июл, 08:41

      ДПІ у Подільському  районі ГУ ДФС у м.Києві інформує, що у зв'язку запровадженням з 1 липня 2015 року системи електронного адміністрування податку на додану вартість (далі - ПДВ) у звичайному режимі повідомляє.

      Відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс) з 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній / розрахунку коригування.

        Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (пункт 201.10 статті 201 Кодексу).

       За порушення платниками ПДВ зазначених термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, що підлягають наданню покупцям - платникам ПДВ, тягнуть за собою накладення штрафу (який встановлюється у відсотках від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування), у розмірі:

       10 %. - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

    20 % - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

       30 %. - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

       40 %. - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів (пункт 120¹.1 статті 120¹ Кодексу).

       Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування (120¹ 2 статті 120¹ Кодексу).

       При цьому пунктом 200¹.3 статті 200¹ Кодексу визначено, що платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму податку (Σ Накл) обчислену за такою формулою:

        Σ Накл = Σ НаклОтр + Σ Митн + Σ ПопРах — Σ НаклВид – Σ Відшкод — Σ Перевищ»

де:

        Σ НаклОтр _ загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН;

         Σ митн - загальна сума податку, сплаченого платником при ввезенні товарів на митну територію України;

        Σ попРах ~ загальна сума поповнення рахунку в системі електронного адміністрування податку з поточного рахунку платника;

        Σ НаклВид — загальна сума податку за виданими платником податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН;

        Σ відшкод - загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань;

        Σ Перевищ - загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

         Детальний порядок формування вказаних показників визначено Порядком електронного адміністрування ПДВ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569.

       Таким чином, з 1 липня 2015 року при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.

Якщо така реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладної або розрахунку коригування буде відмовлено.

      У такому випадку (в тому числі якщо реєстраційна сума має від'ємне значення) з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:

      отриманих податкових накладних та розрахунків коригування (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;

      сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;

поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ. відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).

      Наприклад: якщо платнику необхідно зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, в якій сума ПДВ становить 20 тис. грн., при цьому його реєстраційна сума має від'ємне значення і становить -5 тис. грн., то платнику податку для отримання можливості зареєструвати таку податкову накладну необхідно збільшити реєстраційну суму на 25 тис. грн.

      Крім того, реєстраційну суму платників податку автоматично збільшено:

       01.07.2015 на так звану суму „овердрафту": середньомісячний розмір податку, задекларований та погашений платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців;

       08.07.2015 на суму надміру зарахованих ними до бюджету коштів, сформованих станом на 1 липня 2015 року.

ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/197529.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua