Як сплатити податок, продаючи автомобіль

31 июл, 13:46

Дохід, отриманий платником податку від продажу  чи обміну протягом року одного з таких об’єктів рухомого майна як легковий автомобіль, мотоцикл або мопед,  не підлягає оподаткуванню.

Разом з тим, якщо протягом  звітного (податкового) року продаються два та більше вищевказаних об’єктів рухомого майна, тоді дохід оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Порядок відчуження такого майна передбачений п.173.4 ст.173 Податкового кодексу України.

При продажу чи обміні легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів.

Якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з оціночної вартості транспортних засобів.

При отримані фізичною особою протягом року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа - продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору за ставкою 5%. 

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/197576.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua