Продаж підакцизних товарів магазинами безмитної торгівлі

14 авг, 15:12

Згідно з пп.14.1.212 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу реалізація підакцизних товарів (продукції), у тому числі реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це операції на митній території України.

Підпунктом 213.2.1 п.213.2 ст.213 цього Кодексу визначено, що не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України. Також звільняються від оподаткування операції з ввезення підакцизних товарів (продукції) з-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється ПДВ у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (пп.213.3.3 п.213.3 ст.213 цього Кодексу).

Правовий статус та умови оподаткування товарів, що знаходяться за межами митної території України, визначається відповідним митним режимом згідно з Митним кодексом.

Статтею 82 зазначеного Кодексу передбачено,що експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

При цьому такі товари, поміщені у митний режим експорту, втрачають статус українських товарів з моменту їх фактичного вивезення за межі митної території України (ст..84 Митного кодексу).

Поміщення українських товарів у митний режим безмитної торгівлі для цілей оподаткування вважається експортом цих товарів.

Статтею 145 Митного кодексу встановлено, що іноземні товари, поміщені у митний режим безмитної торгівлі, зберігають статус іноземних товарів, а українські товари, поміщені у митний режим безмитної торгівлі, отримують статус іноземних товарів.

Товари, поміщені у митний режим безмитної торгівлі, протягом всього строку перебування у цьому режимі знаходяться під митним контролем, тобто щодо цих товарів здійснюється сукупність заходів з метою забезпечення додержання норм Митного кодексу, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи (ст.142 цього Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, на операції з роздрібного продажу підакцизних товарів магазинами безмитної торгівлі не поширюються вимоги Податкового кодексу щодо сплати акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

 

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198054.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua