Термін повідомлення банками про факти ненадходження у законодавчо встановлені строки валютної виручки, товарів

19 авг, 15:37

 

Західно-Донбаська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 12.12.1998 №1968 «Про посилення контролю за проведенням розрахунків резидентів і нерезидентів за зовнішньоекономічними операціями» з внесеними змінами у разі ненадходження резидентам валютних цінностей в установлені Законом України від 23.09.1994 №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (із змінами та доповненнями) терміни уповноважені банки інформують про це Національний банк та контролюючі органи. Порядок інформування встановлюється Національним банком разом з Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України).

Пунктом 5.1 розділу 5 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 24.03.1999 року №136 із змінами і доповненнями, яка зареєстрована у Міністерстві юстиції України 28.05.1999 за №338/3631 (далі – Інструкція №136) визначено, що банки надсилають усі передбачені цим розділом повідомлення до десятого числа місяця, наступного за звітним, контролюючим органам за місцем реєстрації резидентів поштою з отриманням поштового підтвердження про їх вручення адресату або кур’єром банку з обов’язковою відміткою контролюючих органів про отримання. Зазначені повідомлення мають також надаватися на магнітних носіях або засобами електронного зв’язку з дотриманням установлених цим пунктом строків за письмовою вимогою контролюючого органу, яка підписана його керівником (заступником керівника) та засвідчена відбитком печатки. У повідомленнях обов’язково зазначаються такі реквізити резидентів:

- повне найменування, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ та місцезнаходження – для юридичних осіб;

- прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та ідентифікаційний номер за ДРФО (за наявності) – для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

Відповідно до пункту 5.9 розділу 5 Інструкції №136 банк надає контролюючим органам інформацію про виявлені у звітному місяці факти порушень згідно з додатком 2 до цієї інструкції у разі ненадходження в законодавчо встановлені строки (або строки, визначені в висновках) виручки, товарів. У наступному звітному місяці інформація про ці порушення вже не надається. Банк надає інформацію про виявлені факти порушень Національному банку України за встановленими Національним банком України строками, порядком і формою.

Банк не надає контролюючому органу інформацію, передбачену пунктом 5.9 розділу 5 Інструкції №136, якщо резидент подав банку документ, який засвідчує прийняття судом рішення про задоволення позову резидента щодо стягнення з нерезидента заборгованості, що виникла внаслідок недотримання останнім строків, установлених договором (пункт 5.10 розділу 5 Інструкції №136).

Відповідне питання відповідь розміщено у категорії 114 (Зовнішньоекономічна діяльність та валютний контроль) Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України.

 

 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198166.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua