Закупівельні ціни на м`ясо падають

01 ноя, 16:29

Про це знову заявили свинарі. За їхніми словами, м`ясокомбінати завалені продукцією, в основному, контрабандною, яка на порядок дешевше за українську.
Тваринники не вірять у датські свинокомплекси. Міністр агрополітики Олександр Баранівський ще в травні обіцяв, що до кінця року в Україні буде побудовано 25 вертикально інтегрованих свиноферм – по одній в кожній області - для подолання дефіциту м`яса в країні.

Зараз, як стверджують свинарі, таких ферм усього одна. Про інші вони навіть не чули.

Віталій Головко, корпорації «Тваринпром»: «В Івано-Франковській області робиться реконструкція бувшого нашого свинокомплексу на 54 тисячі голів. Там датчани тільки ставлять своє обладнання. Других даних будівництва нових комплексів я не чув».

Так свинарі відповідають на заяву Олександра Баранівського про те, що СВІНКів в Україні вже більше сотні.

Олександр Баранівський, міністр аграрної політики: «В нас сьогодні реконструюється нових і будується 118 комплексів. Ми за цей рік, за 10 місяців, добавили майже мільйон поголів’я».

На цьому тлі переробними говорять про дефіцит м`яса, що зараз складає 30%.

У травні, коли ідея свинокомплексів тільки зароджувалася, цифри були набагато меншими.

Можна спробувати завезти м`ясо легально, знизивши вдвічі імпортне мито. Але проти цього виступає найвищий аграрний начальник з Кабміну.

Юрій Мельник, віце-прем`єр-міністр України: «Однозначно ні, щоб таке рішення приймалось з подачі однієї галузі, не може бути, це буде неправильно».

Виходом із ситуації могла б стати контрабанда - дешеве закордонне м`ясо. За словами м`ясників, вона активно наповнює як прилавки ринків, так і холодильники м`ясокомбінатів.

Сергій Гнатюк, директор корпорації «Тваринпром»: «Контрабанда – це Польща, Словакія. З цих держав іде дешева свинина. Вони входять в ЄС, їм доплачують 1,5 тисячі на тонні і вони везуть сюди дешеву свинину».

І саме в цей час міністр агрополітики відверто розкритикував головного ветлікаря за нібито недостатню боротьбу і саме з контрабандою. Конфлікт призвів до відставки Петра Вербицького. І на це місце Баранівський уже подав зама головного ветлікаря Пацюка, з яким із приводу контрабанди в нього розбіжностей немає.
Инф. ntn.tv

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/1984.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua