Сплата транспортного податку при зміні власника

26 авг, 15:38

Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, які використовувались до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см (пп. 267.2.1 п. 267.2 с. 267 Податкового кодексу України (ПКУ).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тисяч гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п. 267.4 ст. 267 ПКУ).

Транспортний податок сплачується у строки:

- фізичними особами –  протягом 60 днів з дня вручення  податкового повідомлення-рішення;

- юридичними особами –  авансовими внесками щокварталу  до 30 числа місяця, що наступає  за звітним кварталом, які відображаються  у річній податковій декларації (пп. 267.8.1 п. 267.8 ст. 267 ПКУ).

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

При цьому, контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (пп..267.6.5 п. 267.6 ст. 267 ПКУ).

Разом з тим, за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року юридичною особою, то такий платник податку повинен надати контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт (пп.. 267.6.4 п. 267.6 ст. 267 ПКУ).

У випадку придбання транспортного засобу протягом року фізичною особою, податок також сплачується починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об’єкт згідно з надісланим контролюючим органом новому власнику податковим повідомленням-рішенням у встановлений ПКУ строк.

ДПІ у  Дарницькому районі ГУ ДФС  у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198421.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua