Порядок надання до органу ДФС фізичною особою – єдинником заяв про відпуску та втрату працездатності

28 авг, 14:19

Нікопольська ОДПІ інформує, що згідно з пунктом 295.1 статті 295 Кодексу платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

До першої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, які не використовують працю найманих осіб. Обсяг доходу не перевищує 300 тисяч гривень протягом календарного року (підпункт 1 пункту 294.1 статті 294 Кодексу).

Друга група платників єдиного податку – це фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, які не використовують працю найманих осіб або кількість найманих осіб одночасно не перевищує 10 осіб. Обсяг доходу не перевищує 1,5 мільйона гривень протягом календарного року (підпункт 2 пункту 294.1 статті 294 Кодексу).

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (пункт 295.2 статті 295 Кодексу).

Відповідно до пункту 295.5 статті 295 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Пунктом 295.6 статті 295 Кодексу встановлено, що суми єдиного податку, сплачені відповідно до пункту 295.5 статті 295 Кодексу підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.

Відповідно до підпункту 298.3.2 пункту 298.3 статті 298 Кодексу інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Окремого терміну подання до контролюючого органу заяви щодо періоду щорічної відпустки та форми даної заяви нормами Кодексу не передбачено.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України) рекомендовано подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198526.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua