Удосконалення адміністрування ПДВ

01 сен, 10:53

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що 29 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 16.07.2015 №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі - Закон №643).

Запровадження у повному обсязі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі - ПДВ) має значні позитивні наслідки у частині упередження заниження податкових зобов'язань з ПДВ та відповідного зростання самостійно визначених платниками податкових зобов'язань з зазначеного платежу до бюджету.

Законом №643 передбачено, зокрема:

1. Застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) лише тих податкових накладних/розрахунків коригування, які підлягають наданню покупцю - платнику ПДВ та подовження терміну не застосовування штрафів, передбачених нормами пункту 1201.1 статті 1201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI з внесеними змінами (далі - Кодекс) щодо податкових накладних/розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року.

2. Надання права платнику податку протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної на включення до податкового кредиту суми ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.

3. Продовження до 365 днів строку, протягом якого платники податку можуть подати скаргу на продавця/покупця товарів/послуг у разі порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування.

4. Із обов'язкових реквізитів податкової накладної виключено дані про місцезнаходження платника та вид цивільно-правового договору.

5. Пунктом 39 підрозділу 2 розділу XX Кодексу продовжено термін реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, дата складання яких припадає на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня          2015 року.

Встановлені такі строки реєстрації:

- податкові накладні, складені з 1 по 15 день (включно) місяця у період з   1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені;

- податкові накладні, складені з 16 по останній день (включно) місяця у період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року, підлягають реєстрації в ЄРПН до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.

6. Надання можливості складання раз на місяць (в останній день місяця) зведених податкових накладних у разі здійснення постачання товарів (послуг), постачання яких має безперервний або ритмічний характер (як платникам так і неплатникам ПДВ).

7. Надання можливості складати податкові накладні за щоденним підсумком операцій (за готівку кінцевому споживачу).

8. Врегулювання питання отримання податкових накладних філіями (структурними підрозділами) платника шляхом відображення у податковій накладній, крім податкового номера платника ПДВ, додатково числового номера такої філії (структурного підрозділу).

9. Деталізовано порядок реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, зокрема, визначено відповідальну особу за реєстрацію в ЄРПН розрахунку коригування. Так, відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації.

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

При цьому постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.

Розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), в тому числі і до податкових накладних, складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації таким платником податку.

10. Скасування необхідності проведення перерахунку частки використання необоротних активів, придбаних після 01.07.2015, в оподатковуваних операціях за підсумками одного, двох і трьох календарних років їх використання.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198618.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua