Про транспортний податок у запитаннях – відповідях

01 сен, 12:59

Питання 1: хто є платниками транспортного податку?

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об'єктами оподаткування.

Наголошуємо, що платниками є саме власники автомобілів. Тобто особи, які користуються автомобілем на інших підставах, даний податок не сплачують.

Питання 2: які транспортні засоби оподатковуються та в якому розмірі?

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Ставка податку становить 25000 гривень на рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Питання 3: коли подається звітність?

Базовий податковий період – календарний рік.

Суму податку юридичні особи мають розраховувати самостійно станом на 1 січня звітного року (тобто на 01.01.2015 р.) і до 20 лютого цього ж року подати відповідну декларацію до контролюючого органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування (пп. 267.6.4 ПКУ).

Водночас, звертаємо увагу, що на сьогодні немає затвердженої форми звітності, за якою слід звітувати про автомобілі, наявні станом на 01.01.2015 р.

Питання 4: які строки сплати податку?

Юридичні особи сплачують податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Тобто податок сплачується: за І квартал – до 30 квітня, за ІІ квартал – до 30 липня, за ІІІ квартал – до 30 жовтня, за ІV квартал – до 30 січня.

Питання 5: куди платити?

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (пп. 267.7.1 ПКУ).

Питання 6: якщо автомобіль продано/придбано в середині року?

Якщо юридична особа протягом року придбає автомобіль, який підлягає оподаткуванню, їй необхідно подати декларацію протягом місяця з дня виникнення права власності на авто. Водночас, податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Попередній власник визначає податок за період з 1 січня звітного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування (пп. 267.6.5 ПКУ). 

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/198641.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua