Дерев'янко вимагає індексувати зарплати, пенсії та стипендії на понад 70%

16 сен, 08:48

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко вимагає від Верховної Ради прийняти подані партією "ВОЛЯ" законопроекти 2180 та 2186, якими пропонується провести індексацію зарплат, пенсій та стипендій.

Про це він заявив на брифінгу в парламенті 15 вересня.

Законопроекти "ВОЛІ" передбачають індексувати зарплат та пенсій для бюджетників та повернення безоплатного харчування та забезпечення підручниками для дітей молодших класів у школах, а також безоплатний проїзд для учнів, студентів та вчителів в сільській місцевості, а також встановлюються гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів.

Дерев'янко підкреслив, що з грудня 2013 року по вересень 2015 року за офіційними даними мінфіну рівень інфляції склав 72,6%.

"Лише сьогодні Уряд напередодні місцевих виборів вносить законопроект про підвищення мінімальних зарплат та пенсій. Але це немає жодного відношення до індексації доходів громадян! Це просто чергова "подачка" громадянам перед виборами", — впевнений депутат.

Він заявив, що Уряд ініціював "замороження" всіх соціальних стандартів та гарантій на рівні грудня 2013 року. "Уже близько двох років в Україні прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата залишаються на тому ж рівні", — заявив Дерев'янко.

Крім того, за словами нардепа, Бюджетним кодексом та Законом України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" фактично зупинено дію Закону України "Про індексацію грошових доходів населення". "Всі громадяни розуміють, що йде фактична війна, але пенсіонери, інваліди та інші незахищені верстви населення теж воюють щодня — воюють за своє фізичне виживання", — підкреслив нардеп.

"При майже трикратній девальвації гривні, шаленій інфляції спостерігається стрімке зростання цін на продукти харчування, промислові товари та послуги. Відбулося значне подорожчання вартості проїзду на всіх видах транспорту. Всі ці фактори роблять населення України все біднішим", — обурився парламентар.

Дерев'янко також додав, що рекордних цінових стрибків зазнали необґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги, ціни на газ та електроенергію для населення. "І це при тому, що підвищені ціни і тарифи у житлово-комунальному секторі не враховані при розрахунку існуючого прожиткового мінімуму, на основі якого розраховуються пенсії та соціальні допомоги", — зазначив він.

Депутат вважає, що у таких складних цінових умовах українські громадяни, а особливо пенсіонери, опинилися за межею не тільки бідності, але й фізичного виживання.

"Партія "ВОЛЯ" вимагає внести в порядок денний проект 2180 щодо відновлення індексації доходів громадян. Адже це дві великі різниці: фіксовано збільшити пенсії, заробітні плати, прожитковий мінімум приблизно на 18%, коли за офіційними даними Мінфіну таке збільшення повинно становити понад 70% при здійсненні індексації, передбаченої законом", — заявив Дерев'янко.

Нагадаємо, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, який є базою для розрахунку мінімальної пенсії, до кінця 2015 року становитиме лише 949 гривень, хоча за прийнятим ще у січні 2014 року Державним бюджетом України на 2014 рік він мав двічі зрости протягом року на 6,8% і з 1 жовтня становити 1014 грн. Так само пропорційно на 6,8% повинна були зрости мінімальна заробітна плата.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199189.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua