Проблема нашого сьогодення - заробітна плата в «конвертах»

16 сен, 08:54

Заробітна  плата  - невід’ємне  право кожного громадянина України,  визначене  Конституцією України. Негативні явища,  такі   як використання  роботи незареєстрованих найнятих працівників, виплата заробітної плати в «конвертах» або в розмірі, нижче за законодавчо встановлений мінімум, не втрачають на сьогодні  своєї актуальності.

Сьогоднішні відносини між роботодавцями та працівниками часто не відповідають нормам чинного законодавства, не секрет, що для більшості громадян виплата зарплати відбувається в «конвертах». Під виплатою зарплати «в конвертах» розуміємо неофіційні трудові відносини, інакше кажучи з працівником не укладається трудовий договір, не реєструються трудові відносини у відповідних органах, а зарплата видається за домовленістю.

Насамперед, такі працівники позбавляються соціальних гарантій, тобто позбавлені права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги з безробіття у випадку втрати роботи, одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності і при спричиненні нещасного випадку чи професійного захворювання (на виплату пенсії чи компенсації родичам на випадок смерті) та інших випадках передбачених законодавством.

Найманий працівник не має права на оплачувану відпустку, на компенсацію за роботу у вихідні, святкові дні. Його трудовий стаж не обліковується і не фіксується, не здійснюються необхідні відрахування – це обов’язково вплине на розмір пенсії в майбутньому. Тому одним з основних шляхів забезпечення прав працівників на достойну пенсію - є детінізація та легалізація заробітної плати.

Крім того, нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантій на безпечні й здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні є дуже актуальним. Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують зарплату в «конвертах».

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199192.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua