Щодо оподаткування «перехідних» дивідендів

16 сен, 09:10

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє.

Відповідно до пп. 164.2.8 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою – резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів (пп. 165.1.18 ПКУ).

Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм п. 170.5 ПКУ.

Так, згідно з пп. 170.5.1 ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь дивідендів, є емітент корпоративних прав або за його дорученням інша особа, яка здійснює таке нарахування.

Станом на 30.12.2014 р. дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав – резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою, визначеною у п. 167.2 ПКУ (5 відсотків), крім дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, які згідно з пп. 153.3.7 ПКУ прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (пп. 170.5.3 ПКУ).

Доходи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються під час їх нарахування (пп. 170.5.4 ПКУ).

Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету визначено ст. 168 ПКУ.

Відповідно до норм пп. 168.1.5 ПКУ якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який нараховано, але не виплачено такий дохід.

Отже, зважаючи на вищенаведені норми ПКУ, термін сплати ПДФО за нараховані 30.12.2014 р. дивіденди – до 30.01.2015 р.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199206.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua