Чи поширюється пільга щодо сплати земельного податку на власників гаражів?

21 сен, 10:07

Гаражно-будівельний кооператив має сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах, а власники гаражів компенсують власнику земельної ділянки сплату земельного податку.

Пільга, передбачена для власників земельних ділянок або землекористувачів – фізичних осіб,  не розповсюджуються на гаражно-будівельний кооператив (ГБК) – юридичну особу, навіть якщо власники гаражів відносяться до пільгової категорії і звільняються від земельного податку. Таким чином, ГБК має сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах, а власники гаражів компенсують власнику земельної ділянки (ГБК) сплату земельного податку.

Згідно зі ст. 22 Закону України “Про кооперацію”, земля кооперативу складається із земельних ділянок, наданих йому в оренду або придбаних ним у власність. Кооперативи придбавають земельні ділянки відповідно до Земельного кодексу України.

Дійсно, відповідно до ст. 41 ЗКУ, гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Водночас, слід враховувати, що з 01.01.2015 р. ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку встановлюють органи місцевого самоврядування (п. 284.1 ПКУ).

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Тому, коли ми говоримо про землі комунальної власності, надані, скажімо, ГБК в межах міста для будівництва гаражів, то не можна однозначно стверджувати, що такі кооперативи не можуть мати пільги по сплаті податку за земельні ділянки, надані у власність або у користування без отримання відмови на звернення ГБК за пільгами до органів місцевого самоврядування.

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199356.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua