Яким чином справляється державне мито з операцій відчуження нерухомого майна разом із земельною ділянкою, на якій воно розташоване?

25 сен, 10:14

     Відповідно  до п. 5 глави 1 розділу V «Інструкції  про порядок обчислення та  справляння державного мита»  від 07 липня 2012 року № 811, зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2012 р. за № 1623/21935 (далі –  Інструкція 811) при обчисленні суми  державного мита за посвідчення  договорів відчуження фізичними  особами житлових будинків, квартир  або їх частин, кімнат, садових (дачних) будинків, інших об’єктів нерухомості  вартість таких договорів приймається  виходячи із суми договору, але  не нижче оціночної вартості  такого майна, а за посвідчення  договорів відчуження юридичними  особами зазначених у цьому  пункті об’єктів нерухомості - не  нижче балансової вартості з  урахуванням коефіцієнтів індексації  вартості цих об’єктів та зносу  на момент відчуження.

     Державне мито  за посвідчення договорів відчуження  земельних ділянок фізичною особою  обчислюється та справляється  із суми договору, але не нижче  оціночної вартості земельної  ділянки (п. 6 глави 1 розділу 5 Інструкції 811).

     При здійсненні  зазначених цивільно - правових договорів  сплата державного мита провадиться  за ставками, які встановлені  Декретом.

     Статтею 3 Декрету  Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне  мито» (далі – Декрет) визначено  розміри ставок державного мита, а саме:

     за посвідчення  договорів відчуження житлових  будинків, квартир, кімнат, дач, садових  будинків, гаражів, а також інших  об’єктів нерухомого майна, що  перебувають у власності громадянина, який здійснює таке відчуження, – 1 відсоток від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного  мінімуму доходів громадян (п.п. «а»  п. 3 ст. 3 Декрету);

     за посвідчення  договорів відчуження земельних  ділянок, які перебувають у власності  громадянина, який здійснює таке  відчуження, – один відсоток від  суми договору, але не менше  одного неоподатковуваного мінімуму  доходів громадян (п.п. «б» п. 3 ст. 3 Декрету).

     Оскільки Декретом  передбачено дві ставки розміру  державного мита за відчуження  земельних ділянок, будівель i споруд, державне мито за об’єкти відчуження  повинно справлятися окремо.

     Тобто, державне  мито при відчуженні нерухомого  майна разом із земельною ділянкою, на якій воно розташовано, справляється  окремо за кожним з об’єктів  відповідно до визначених розмірів:

     за посвідчення  договору відчуження об’єкту  нерухомого майна, що перебуває  у власності громадянина, який  здійснює таке відчуження, у розмірі 1 відсотка від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного  мінімуму доходів громадян з  урахуванням норм п. 5 глави 1 розділу V Інструкції 811;     

за посвідчення договору відчуження земельної ділянки, яка перебуває у власності громадянина, який здійснює таке відчуження, у розмірі 1 відсотка від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з урахуванням норм п. 6 глави 1 розділу V Інструкції 811.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199514.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua