Під час ревізії на ДП «Укрспирт» та підприємствах концерну «Укрспирт» було виявлено збитків на суму 880 млн грн

29 сен, 14:01

Під час ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП «Укрспирт» та підприємств і установ, що входять до сфери управління Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», було виявлено збитків на суму понад 880 млн грн. Ревізія охопила діяльність зазначених структур з 01.01.2012 по 01.03.2015.

Зокрема, через те, що перевірені підприємства переказали фіктивним суб'єктам господарювання 866 млн грн, держава зазнала збитків на вказану суму.

Так, упродовж 2012-2013 рр. ДП «Укрспирт» переказало 830 млн грн за поставку зерна та надання консультаційних послуг комерційній структурі, яка відповідно до вироку Малиновського районного суду м. Одеси є фіктивною і фактично ніколи не здійснювала фінансово-господарської діяльності.

ДП «Бджільнянський спиртовий завод» (Вінницька область) 2013 року переказало понад 15 млн грн за кукурудзу, яка фактично не була поставлена. При цьому відповідно до ухвали Господарського суду Вінницької області товариство, яке мало поставити цю кукурудзу, визнано банкрутом. Також ДП «Бджільнянський спиртовий завод» переказало у 2013-2014 роках більш як 20 млн грн за непоставлену кукурудзу та котельне паливо комерційним структурам, які перебувають на обліку у податкових органів як такі, що відсутні за місцезнаходженням.

2012 року Івано-Франківське об'єднання безоплатно передало комерційній структурі майнові права на знак для товарів і послуг, через що зазнало збитків на 3,8 млн грн.

Через непроведення підприємствами спиртової галузі Івано-Франківської, Сумської, Харківської та Черкаської областей претензійно-позовної роботи зі стягнення із суб'єктів господарювання дебіторської заборгованості за поставлену лікеро-горілчану продукцію на понад 8,3 млн грн ці підприємства зазнали збитків на вказану суму.

Загалом же сума порушень, виявлених під час ревізії, становила понад 2,3 млрд грн. Зокрема, через перерахування ДП «Укрспирт» 837 млн грн сумнівним суб’єктам господарювання, яких на сьогодні немає за фактичними та юридичними адресами, фінансові інспектори не підтвердили взаєморозрахунків між підприємством та цими суб'єктами за поставку ними зернових культур, палива тощо.

Незабезпечення керівництвом підприємств спиртової галузі належного контролю за збереженням та використанням державного майна призвело до його втрати або незаконного відчуження на суму більш як 95 млн грн. Так, лише на ДП «Укрспирт» виявлено нестачу товарно-матеріальних цінностей (автомобіля Volkswagen Transporter, зернових культур, паливно-мастильних матеріалів) на суму понад 91 млн грн. А закупівля керівниками підприємств спиртової галузі сировини для виробництва спирту етилового через низку посередницьких структур призвела до зайвого витрачання коштів підприємств на суму понад 5,1 млн грн. Наприклад, ДП «Укрспирт» 2014 року під час закупівлі кукурудзи зайво витратило 3,5 млн грн, а ДП «Уладівський спиртовий завод» (Вінницька обл.) –  1,6 млн грн.

Виявлені фінансовими інспекторам випадки переміщення спирту між місцями провадження діяльності ДП «Укрспирт» без дозволу податкових органів та без документального підтвердження отримання такого спирту цими представниками може свідчити про наявність тіньових схем обігу спирту та горілчаних виробів.

Недотримання посадовими особами ДП «Укрспирт» вимог законодавства з оплати праці призвело до її безпідставної виплати на суму понад 2,4 млн грн.   

Про результати ревізії повідомлено Прем'єр-міністра України.

Прес-служба Держфінінспекції України


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199645.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua