Чи нараховувати ЄСВ при виплаті лікарняних звільненому працівнику?

30 сен, 08:18

Податківці, розглянули ситуацію коли працівник звільняється за угодою сторін, але при цьому перебуває на лікарняному.

Так якщо працівник у день звільнення не працював, то напередодні звільнення у підприємства немає можливості провести з ним остаточний розрахунок, але це не позбавляє працівника права на оплату листка непрацездатності. Зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок згідно статті 116 Кодексу законів про працю.

Працівнику, якого вже звільнено, повинен надати листок непрацездатності, інакше підприємство не матиме підстав для нарахування та виплати лікарняних. У такому випадку оплату перших п'яти днів тимчасової непрацездатності працівнику нарахують і виплатять не в день звільнення, а пізніше.

Допомога з Фонду буде виплачена тільки після надходження на окремий рахунок суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку. Підприємство після надходження коштів виплачує їх звільненому працівнику.

З огляду на зазначене, виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує вимог статті 116 Кодексу законів про працю, але виплатити нараховані лікарняні підприємство зобов'язане в найближчий після нарахування день для виплати заробітної плати, а допомогу з Фонду - після надходження грошей на рахунок.

Податківці зауважили, що після звільнення працівника підприємство не несе обов'язку страхувальника, а відповідно, і платника страхових внесків. Отже, особам, яким після звільнення нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності, єдиний внесок на зазначені суми не нараховується.

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199664.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua