Про новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків банками та іншими фінансовими установами

05 окт, 08:23

ДПІ у Кіровському районі м.Дніпропетровська  повідомляє про затвердження наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 №721 Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 № 1058/27503 (далі – Порядок).
Порядок розроблено з метою приведення у відповідність до Закону України від 21 квітня 2015 року № 344-VIIІ «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу» та забезпечення реалізації норм статі 69 розділу ІІ Податкового кодексу України.
На офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) цей Порядок розміщено за адресою: «Діяльність» – «Регуляторна політика» – «Законодавство» – «Податкове законодавство» – «Накази».
У новій редакції Порядку: передбачено можливість відкриття рахунку банком на підставі інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, отриманої банком відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік в контролюючих органах як платника податків; зменшено строк, необхідний для відкриття підприємством рахунку у банку, з двох до одного робочого дня; запроваджено принцип мовчазної згоди у разі недотримання контролюючим органом визначених строків для направлення банку повідомлення про взяття або відмову у взятті рахунка на облік; скасовано обов’язкове роздрукування фінансовими установами та органами ДФС паперових копій електронних повідомлень про відкриття рахунків платникам податків; змінено порядок відправки та формат файлів (пакетів файлів) для обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.
Новий Порядок набирає чинності через два місяці з дня його офіційного опублікування (бюлетень «Офіційний вісник України» від 25.09.2015 № 74).
Також повідомляємо, що з дня набрання чинності цим Порядком Державною фіскальною службою України будуть внесені зміни до функціонуючого програмного забезпечення в частині обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.  
За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЕРПН з 1 жовтня 2015 року застосовуватимуться штрафні санкції
ДПІ у Кіровському районі м.Дніпропетровська  звертає увагу,що відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Реєстрація податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних  здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.
Згідно з пунктом 35 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового Кодексу України, при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/ розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року, не застосовуються штрафні санкції, визначені пунктом 1201.1 статті 1201розділу ІІ Кодексу.
 З 1 жовтня 2015 штрафи за порушення платниками податку термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН, застосовуватимуться у таких розмірах:
 10 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 1 до 15 календарних днів;
 20 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
 30 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
 40 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів;
 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації постачальником протягом 180 календарних днів та втратою права покупця на формування податкового кредиту.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199786.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua