Аудитор розповів, завдяки чому та чи надовго зміцнилася гривня

06 окт, 08:32

Заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський розповів про причини укріплення гривні та пояснив, чому вже наприкінці жовтня слід готуватися до зниження курсу національної грошової одиниці.

«На сьогодні саме завдяки обмеженням НБУ, зовнішнім держпозикам держави, реструктуризації, сезонним явищам відсутні фактори, які б впливали на зниження курсу гривні. Зокрема, фактично відсутня потреба в доларі для погашення як державного, так і комерційних боргів. А зовнішню фінансову допомогу, на відміну від минулого року, коли дефіцит бюджету долався в першу чергу через емісію гривні, ми отримуємо саме у валюті», – вказує спеціаліст.

У приватному секторі на імпортерів впливають: обмеження НБУ; споживчий попит, який, природно, падає; зниження виробництва усередині країни тощо. На платіжний баланс істотний вплив мають і платежі за енергетичні ресурси. У минулому році для здійснення таких платежів валюта викуповувалася на міжбанку або ж продавалася прямими угодами з НБУ (маються на увазі «Енергоатом» та «Нафтогаз»). На сьогодні цей фактор, за словами спеціаліста, нівельований зовнішніми позиками.

«Крім того, зараз, коли скінчився збір врожаю сільськогосподарської продукції, збільшиться приплив експортної виручки завдяки її реалізації за кордоном. Обмеження для експортерів з реалізації виручки не скасовані, а тому пропозиція валюти, безсумнівно, збільшиться», – говорить Вігірінський.

Проте, як вказує спеціаліст, уже наприкінці жовтня з подальшою динамікою до початку 2016 року виникнуть чинники, які вплинуть на курс гривні. Йдеться перш за все про енергетичні фактори, пов’язані з необхідністю НАКу придбати валюту для погашення кредитів. За оцінками Газпрому, це як мінімум $ 3 млрд, без врахування реверсу з Європи.

Крім того, залишається відкритим питання щодо виплати боргу в $ 3 млрд Росії. Будь-яке рішення – чи то відмова від оплати, чи виплата – спрацюють на зниження курсу гривні (у першому випадку – внаслідок дефолту, у другому – через тиск на платіжний баланс). Ще фактор – поновлення виплат Фонду гарантування вкладів – 22 млрд грн, вкинуті в готівковий обіг, і це неодмінно вплине на зменшення вартості гривні.

«НБУ внаслідок, будемо говорити відверто, злодійства, розбазарювання міжнародних резервів напередодні парламентських виборів задля утримання курсу, необдуманого рефінансування, фінансування 40% доходів держбюджету в минулому році, виведення з ринку більше 50-ти банків, створив для себе такі умови, за яких його сьогоднішня політика є не те, що необхідною, а просто безальтернативною. Вбити довіру до гривні, банківської системи регулятору вдалося за 6-8 місяців минулого року – для виправлення ситуації знадобляться роки», – резюмує аналітик «Публічного аудиту». 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199831.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua