Позиція профспілкового лідера

06 окт, 08:34

Проаналізувавши публікації, відкриті листи і звернення до найвищих осіб країни з приводу необґрунтованого підвищення тарифів на передплату і доставку вітчизняних друкованих видань, хочу відреагувати на них і висловити власну позицію.

 Мені здається, що дуже  поважні дописувачі значно менше  уваги на шпальтах своїх газет  приділяли дійсно здирницьким  тарифам на комунальні послуги, газ, воду, опалення та електроенергію, проте максимум уваги – тарифам  на приймання й доставку вітчизняних  друкованих видань.

Розпочати хочу із запитань: А чи задумувалися дописувачі про те, як живеться і працюється поштовикам, які доставляють паперову інформацію до читача? Чи часто на шпальтах своїх часописів висвітлювали важку соціально-направлену роботу поштових працівників? Чи відомо видавцям, яким чином доставляється і зберігається преса, як доходить журналістське слово до читача, з якими проблемами живе підприємство, не кажучи вже про те, що вони могли б простягнути руку допомоги?

Працюючи не один десяток років у галузі, зокрема у поштовій сфері, знаючи, з якою метою підвищуються тарифи, змушений чесно і відповідально заявити:

Профспілка працівників зв'язку України, як і всі профспілки, стоїть на захисті соціально-економічних, трудових прав та інтересів працівників, піклується про збереження трудових колективів і позитивного морально-психологічного клімату в них, що сприяє високопродуктивній і якісній роботі.

Тому ми – за економічно обґрунтовані тарифи на поштові послуги.

Основою соціального захисту будь-якого працівника є рівень оплати його праці. Відповідно до даних Держстату України найнижча середня заробітна плата за видами економічної діяльності в Україні – у поштовій і кур’єрській діяльності – становить 2239,0 грн.

Безпосередньо в Укрпошті середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень – серпень 2015 р. склала 2039,7 грн. Порівняно із заробітною платою по народному господарству (3985 грн) її рівень становить лише 51,3 %, або нижче на 1935,3 грн, а в листоноші середня заробітна плата 1324,5 грн, що становить усього 33% від рівня заробітної плати по народному господарству.

Зазначений рівень заробітної плати на тлі значного збільшення тарифів на комунальні послуги знижує життєвий рівень поштових працівників.

Тому профспілка вважає, що підвищення тарифів на приймання і доставку періодичної преси (з чітким додержанням вимог законодавства України) є кроком виваженим і потрібним, оскільки заробітна плата є однією зі складових тарифу.

Голова Всеукраїнської галузевої професійної спілки працівників зв’язку України Микола Стародуб


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199832.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua