Чи можна включити до податкового кредиту суми ПДВ на підставі тимчасової митної декларації

06 окт, 12:15

Нагадуємо, що платник податку на додану вартість має право включити суми ПДВ, сплачені при митному оформленні товарів, до податкового кредиту звітного періоду на підставі тимчасової митної декларації.

Згідно з пунктом 198.2 статті 198 Податкового кодексу України, у разі імпорту товарів, датою віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту є дата сплати ПДВ відповідно до пункту 187.8 Кодексу. Така сплата здійснюється на дату подання митної декларації (МД) для митного оформлення.

Тимчасова митна декларація оформлюється, якщо імпортер не має точної інформації про товари, що ввозяться, необхідної для заповнення звичайної МД. Проте оформлення тимчасової МД не звільняє імпортера від сплати або забезпечення сплати митних платежів, передбачених при випуску товарів у вільний оборот у заявленому митному режимі (частина 10 статті 260 Митного кодексу). Тобто якщо ПДВ за тимчасовою МД був сплачений до бюджету, у імпортера на дату такої сплати виникає право на податковий кредит. Підставою для включення суми ПДВ, сплаченої при митному оформленні, до податкового кредиту, є тимчасова МД.

У податковій декларації з ПДВ (форма затверджена наказом Мінфіну від 23.09.14 року № 966) обсяги придбань і суми ПДВ, сплачені митним органам при ввезенні товарів і необоротних активів до України, відображаються в рядку 12.1.1, якщо імпорт підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20%, або 12.1.2, якщо застосовується ставка ПДВ у розмірі 7%.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199864.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua