Правила ведення обліку доходів та витрат підприємцями – платниками єдиного податку та умови застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)

08 окт, 12:00

Ведення обліку доходів та витрат підприємцями – платниками єдиного податку передбачено п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України, згідно якого платники єдиного податку першої, другої  та  третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Для реєстрації книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник книги, у разі обрання способу ведення книги у паперовому вигляді.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Для реєстрації книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник книги (п.п. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року №579, який набрав чинності з 28 липня 2015 року.

Основні новації по заповненню Книги:

-  Книгу обліку доходів  та/ або Книгу обліку доходів  і витрат фізособам-єдинникам можна вести не тільки в паперовому, але й в електронному вигляді на вибір;

- дані про доходи і  витрати до Книги обліку доходів  та Книги обліку доходів і  витрат записуютьсяу грив­нях із копійками. Також, без округлень виводяться і підсумкові дані за місяць, квартал, рік.

- у книзі обліку тепер  налічується 8 граф – відсутня  графа 6 «сума заборгованості, за  якою минув строк позовної  давності, грн», оскільки, за Податковим кодексом України, доходи платника єдиного податку у вигляді сум кредиторської заборго­ваності, за якою минув строк позовної давності, визнаються лише єдинникам третьої групи — платникам ПДВ. Єдинники - платники ПДВ ведуть Книгу обліку доходів і витрат, у якій графа 6 у її ста­рому вигляді збереглася;

-  змінився порядок  виправлень помилок у Книзі, яку ведуть у паперовому вигляді. Відтепер для ви­правлення неправильного запису, згідно з п. 4 порядку заповнення Книги, до­статньо в новому (додатковому) рядку зробити запис, що має додатне або від'ємне значення. Аналогічно вносять виправлення й до елект­ронного варіанта Книги;

- у порядку ведення  книг про­писано порядок дій  для єдинників, які протягом податкового (звітного) періоду реєструють нову Книгу, якщо попередня в них закінчилася. Так, запропоновано продовжувати здійс­нювати записи в новій Книзі та наростаючим підсумком (з урахуванням записів зі старої Книги) виводити в ній підсумки за місяць, квар­тал, рік. Звертаємо увагу, що Книги для спрощенців, зареєстровані до 28 липня 2015 року не підлягають заміні, а діють до закінчення Книг. 

Облік доходів підприємців – спрощенців невідривно пов'язаний із застосування останніми реєстраторів розрахункових операцій.

Законом України від 1 липня 2015 р. №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» визначено категорії платників єдиного податку, які не застосовують реєстратори розрахункових операцій. Це:

- платники єдиного податку  першої групи;

- фізичні особи – спрощенці  другої і третьої груп незалежно  від обраного виду діяльності,   обсяг доходу яких протягом  календарного року не перевищує 1 млн. гривень.

У разі перевищення обсягу доходів ФОП – спрощенцями другої і третьої груп 1 млн. гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Платники єдиного податку ІІ групи (фізичні особи-підприємці) у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році (незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення) зобов’язані з 01.01.2016 при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199967.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua