Чи включається акцизний податок при роздрібному продажу алкогольних напоїв до бази оподаткування ПДВ таких операцій

08 окт, 12:03

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу України (Кодекс) з метою обкладання ПДВ базу оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначають з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у т. ч. компонентів крові і вироблених із них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів)).

Відповідно до підпункту 214.1.4 пункту 214.1 статті 214 Кодексу базою оподаткування акцизним податком є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Отже, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг з ПДВ включає загальнодержавні податки та збори, у т. ч. акцизний податок (пункту 188.1 Кодексу). Водночас базою оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів.

З метою забезпечення єдиного підходу до застосування зазначених норм Кодексу та з урахуванням положень пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Кодексу слід зазначити, якщо суб'єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів, зареєстровані платниками ПДВ, то фактична роздрібна ціна (ФРЦ) обчислюється таким чином:

ФРЦ = (РЦ : 100 х 120) : 100 х 105, де

РЦ - роздрібна ціна без ПДВ.

Сума податкового зобов'язання з акцизного податку з роздрібних продажів за реалізовані підакцизні товари (ПЗа) становитиме:

ПЗа = ФРЦ : 105 х 5.

Сума податкового зобов'язання з ПДВ (ПЗпдв) складатиме:

ПЗпдв = (ФРЦ - Пза) : 120 х 20;

не зареєстровані платниками ПДВ:

ФРЦ = РЦ : 100 х 105;

сума податкового зобов'язання з акцизного податку з роздрібних продажів складатиме: ПЗа = ФРЦ : 105 х 5.

Таким чином, до бази оподаткування ПДВ не включається сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/199970.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua