Зміни в системі електронного адміністрування ПДВ для сільгосптоваровиробників

13 окт, 12:53

Законом України № 643, який набрав чинності з 29.07.2015 року, внесено зміни в частині функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, зокрема, для сільськогосподарських товаровиробників, які використовують спеціальний режим оподаткування ПДВ відповідно до ст. 209 Податкового кодексу України (Кодекс).

Змінами до статтей 2001 та 209 цього Кодексу для таких сільськогосподарських товаровиробників передбачено автоматичне відкриття додаткових електронних рахунків для зарахування сум ПДВ, нарахованих таким сільськогосподарським товаровиробником при здійсненні операцій з постачання власновиробленої сільськогосподарської продукції. Кошти з таких рахунків автоматично (в день зарахування на електронний рахунок) перераховуються Казначейством на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників. Інформація про спеціальні рахунки суб’єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ зазначається ними у податковій звітності.

Кошти, зараховані на такі додаткові рахунки, також беруть участь у формуванні суми, на яку платник має право зареєструвати в єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні/розрахунки коригування шляхом збільшення показника «Сума поповнення рахунку» формули, визначеної п. 2001. З ст. 2001 Податкового кодексу.

Водночас п.34 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» вищезазначеного Кодексу для платників податку передбачено збільшення реєстраційної суми на суму середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених або розстрочених за останні 12 звітних місяців/чотири квартали (так званий овердрафт). При обчисленні цього показника враховуються суми, задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані як такі, що спрямовуються на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства.

Крім того, для сільськогосподарських підприємств, які застосовують спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 Кодексу, реєстраційна сума збільшується на суму від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду, та суму непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в податковій звітності з ПДВ, у якій відображаються розрахунки з бюджетом та/або операції щодо спеціального режиму оподаткування згідно зі ст. 209 Кодексу, за червень/ІІ квартал 2015 року. На таку суму сільськогосподарським підприємством збільшується розмір суми податкового кредиту за звітний (податковий) період ли- пень/ІП квартал 2015 року (пп. 4 п. 34 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/200139.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua