Порядок реєстрації неприбуткових організацій та установ контролюючими органами

22 окт, 08:41

Відповідно до пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України (далі за текстом – ПКУ) не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру встановлює Кабінет Міністрів України (підпункт 133.4.5 пункту 133.4 статті 133 ПКУ).

Пунктом 34 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що до затвердження Кабінетом Міністрів України Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру діє Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2013 № 37 (далі за текстом – Положення).

Включення неприбуткової установи та організації до Реєстру проводиться територіальним контролюючим органом нижчого рівня за їх місцезнаходженням з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості згідно з п. 5 розд. I Положення (п. 1 розд. ІІ Положення).

Для внесення до Реєстру неприбуткова установа або організація повинна подати до територіального контролюючого органу нижчого рівня за її місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Положення, а також копії установчих документів (п. 2 розд. ІІ Положення).

Контролюючі органи можуть проводити перевірку відомостей, що містяться в поданих документах (п. 3 розд. ІІ Положення).

За результатами розгляду заяви, установчих документів територіальним контролюючим органом нижчого рівня за місцезнаходженням неприбуткової установи та організації приймається рішення про:

внесення, повторне внесення неприбуткової установи або організації до Реєстру;

відмову у внесенні неприбуткової установи або організації до Реєстру;

присвоєння неприбутковій установі або організації іншої ознаки неприбутковості.

Рішення за формою згідно з додатком 2 до Положення готується у двох примірниках - перший надається неприбутковій установі або організації, а другий залишається в територіальному контролюючому органі нижчого рівня (п. 4 розд. ІІ Положення).

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 102.19).

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/200398.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua