Податкова соціальна пільга до середнього заробітку мобілізованого працівника

04 ноя, 11:42

Нікопольська ОДПІ нагадує, що військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період – це один з видів військової служби, та мобілізовані працівники одночасно із середнім заробітком за період мобілізації отримують грошове забезпечення з бюджету згідно з постановою КМУ від 09.04.2014 №111.

Середній заробіток, який виплачують працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, відносять до додаткової заробітної плати на підставі п.п.2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Обмеження які встановлені п.п.169.2.3 Податкового кодексу України, не дають права на застосування податкової соціальної пільги, у разі якщо із зарплатою працівник одночасно отримує доходи у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення.

У випадку якщо роботодавець, орієнтуючись на роз’яснення, раніше надане в під категорії 103.08.04БЗ, застосував до середнього мобілізованого заробітку податкову соціальну пільгу, то він повинен здійснити перерахунок ПДФО, відповідно з п.169.4 ПКУ і подати уточнюючі Податкові розрахунки за ф. № 1ДФ.

За підсумками перерахунку виникне недоплата з ПДФО, яку необхідно до утримати за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу за рахунок оподаткованих доходів наступних  місяців, до повного погашення суми такої недоплати (169.4.4 ПКУ).Тобто недоплату можна утримати із зарплати (якщо працівник демобілізований і став до роботи) або середнього заробітку (якщо працівник продовжує служити) за місяць, в якому виявлено помилку, а якщо її недостатньо – за рахунок доходів працівника за наступні місяці. При цьому необхідно врахувати, що у разі утримання недоплати з податку необхідно врахувати обмеження, установлене ст.128 КЗпП: сума не повинна перевищувати 20% суми заробітної плати, належної до виплати на руки.

У зв’язку з тим, що помилку буде виявлено в ході перерахунку і самостійно виправлено роботодавцем, то штрафи за помилкову суму ПДФО, відображену у ф.№1ДФ, не застосовують (п.119.2 ПКУ), та штраф 3% (п.50.1 ПКУ) також не загрожує, якщо виправитися за перерахунком і подати до контролюючого органу уточнюючі розрахунки.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/200878.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua