Індексація заробітної плати

13 ноя, 10:07

ДПІ у Кіровському  районі  м.Дніпропетровська  рекомендує (бухгалтерам) ознайомитися з оподаткуванням сум індексації заробітної плати та дізнатися про їх відображення у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.
 
До загального місячно¬го (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудово¬го договору (контракту).
Заробітна плата підлягає індексації, тобто встановленому закона¬ми та іншими нормативно-право¬вими актами України механізму під¬вищення грошових доходів населен¬ня. Це дає змогу частково або по¬вністю відшкодовувати подорож¬чання споживчих товарів і послуг.
Об'єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошо¬вий дохід громадян, який одержа¬но ними в гривнях на території України і не має разового характе¬ру. Заробітна плата складається із основної заро¬бітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успі¬хи та винахідливість і за особливі умови праці, яка включає доплати, надбавки, гарантійні та компенса- ційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.
Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база опо¬даткування визначається як нарахо¬вана заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску, страхових внесків до Накопичувального фон¬ду, а у випадках, передбачених зако¬ном, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі — ПСП) за її наявності.
Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із за¬конодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платни¬ка податку на лікарняному, то з ме¬тою визначення граничної суми до¬ходу, що дає право на отримання ПСП, та в інших випадках їх опо¬даткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних подат¬кових періодів їх нарахування.
Роботодавець та/або по¬датковий агент має право здійсню¬вати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правиль¬ності оподаткування.
Податковий агент, який нарахо¬вує (виплачує, надає) оподаткову¬ваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 Податкового кодексу (пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).
Водночас особи, які відповідно до Кодексу мають ста¬тус податкових агентів, зобов'язані, зокрема, подавати у строки, вста¬новлені Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок (форма № 1ДФ) контролюючому органу за місцем свого розташу¬вання. Такий розрахунок подаєть¬ся лише у разі нарахування сум за¬значених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.
Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку № 4, доходи у вигляді заробітної плати, включаючи індексацію, нараховані (виплачені) платнику податку, зазначаються в податковому розрахунку (форма № 1ДФ) за ознакою доходу «101».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201140.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua