Оподаткування доходу від продажу нерухомого майна

20 ноя, 12:43

ДПІ у Кіровському районі м.Дніпропетровська нагадує, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статею 121 Земельного кодексу України, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Водночас умова перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% від бази оподаткування.
Тобто коли квартира громадянина перебуває у власності більше ніж 5 років, за умови що це перший продаж у поточному році, дохід від продажу такої квартири не оподатковується.
Під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включно з інформацією про його вартість та суму сплаченого податку.
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено статтею 172 Податкового Кодексу України.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201414.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua