Порядок обліку доходів та витрат для фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування

20 ноя, 13:03

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем (далі - ФОП) від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі - Кодекс).

Відповідно до пункту 177.2 статті 177 Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю таких ФОП.

Для ФОП, зареєстрованого як платник податку на додану вартість (далі - ПДВ), не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (пункт 177.3 статті 177 Кодексу)

Пунктом 177.4 статті 177 Кодексу визначено перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування.

Згідно з пунктом 177.10 статті 177 Кодексу ФОП зобов'язані вести книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форму книги обліку доходів і витрат, яку ведуть ФОП, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (далі - Книга) та порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів від 16.09.2013 №481, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.10.2013 за №1686/24218 (далі - Порядок №481).

У пункті 1 Порядку №481 зазначено, що ФОП зобов'язані вести Книгу, в якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Книга ведеться за вибором платника податку у паперовому або електронному вигляді (пункт 2 Порядку №481).

У графі 2 Книги відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (підпункт 2 пункту 6 Порядку №481).

У графі 5 зазначаються реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, що безпосередньо пов'язані з отриманим доходом. Документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, платіжне доручення, прибутковий касовий ордер, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати товарів, робіт, послуг (підпункт 5 пункту 6 Порядку №481).

Сума витрат на оплату праці та нарахування на оплату праці найманих осіб, понесені у звітному місяці, відображаються у графі 7 Книги (підпункт 7 пункту 6 Порядку №481).

Сума чистого оподатковуваного доходу зазначається у графі 9 Книги та розраховується як різницяґ між сумою доходу за звітний період (графа 4) та сумою понесених витрат від провадження господарської діяльності (графи 6, 7, 8).

Книга зберігається у ФОП протягом 3-х років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги використовуються ФОП для заповнення декларації про майновий стан і доходи (пункт 9 Порядку №481).

Таким чином, ФОП, який перебуває на загальній системі оподаткування, відображає у складі доходу виручку у грошовій та негрошовій формі. При цьому до складу витрат має право включати витрати господарської діяльності, пов'язані з отриманням зазначеного доходу та підтверджені документально.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201432.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua