Акцизний податок на торгівлю нафтопродуктами

25 ноя, 17:03

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві повідомляє платників податків щодо сплати акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів. Відповідно до пп. 212.1.11 ст. 212 Податкового кодексу України (ПКУ) платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп.213.1.9 ст. 213 ПКУ).

Водночас, реалізація  суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, товарів зазначених у пп.215.3.4 ст.215 ПКУ (нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, а також паливо моторне  альтернативне), безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків (пп.14.1.212 ст. 14 ПКУ).

Згідно із Правилами роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затвердженими постановою Кабміну від 20.12.1997 року № 1442, роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу автозаправних станцій (АЗС), що призначені для відпуску споживачам нафтопродуктів. Продаж нафтопродуктів (крім бензину, дизельного палива, скрапленого вуглеводневого газу) у дрібній розфасовці здійснюється також через спеціалізовані магазини, що продають товари господарського вжитку.

Тобто, через мережу АЗС здійснюється роздрібний продаж нафтопродуктів кінцевому споживачу та такі операції є об’єктом оподаткування акцизним податком (ст.213.1.9), особа, що здійснює ці операції, є платником акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарі.

У разі продажу нафтопродуктів суб’єктом господарювання іншому суб’єкту господарювання для використання у його комерційній діяльності, то такі операції не є об’єктом оподаткування акцизним податком.

 

Якщо такий продаж здійснюється через мережу АЗС, то така реалізація незалежно від форми розрахунків, є роздрібним продажем нафтопродуктів кінцевому споживачу для їх некомерційного використання.

Отже, податкові зобов’язання зі сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають під час здійснення розрахункових операцій у особи, яка здійснює відпуск нафтопродуктів через мережу АЗС безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів та форми розрахунків (готівкова, безготівкова).

 

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201459.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua