20 та 50 гривень стануть монетами

28 ноя, 18:00

Наступного року буковинці зможуть брязкати не лише копійками, а й монетами серйозніших номіналів – 20 та 50 гривень. Адже уже нині у банкнотно-монетному дворі Нацбанку України тестують 20- та 50 металеві гривні.

Власне, в НБУ повідомляють, що тестують їх за ексклюзивними ескізами. Крім монет уже зазначених номіналів, які будуть білими, планують викарбувати ще монети жовтого кольору номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень.

Директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко каже, замінити паперові гроші на монети доцільно, адже останні служать набагато довше, як паперові. Тому якщо браку при тестуванні не буде, то наступного року їх введуть в обіг. Звісно, це не означає, що звичні усім паперові гроші кануть у Лету.

Проте із введенням нових монет зникнуть, за словами В. Зайвенка, дрібні – 1 та 2 копійки, адже їхнє виготовлення збиткове – собівартість дрібних у кілька разів більша, ніж їхній номінал.

- Сьогодні наш номінальний ряд дуже навантажений порівняно з тими, які використовують у своїй роботі всі інші центральні банки. Тому ми ведемо мову про його скорочення, оскільки він надмірно великий, - зазначає В. Зайвенко.

Фінансові аналітики кажуть, зникнення копійки округлить ціни до кратних п`яти і забере з цінників знамениті – 99,99 гривні та ще безліч маркетингових фішок. Адже інакше буде неможливо дати решту менше п’яти копійок.

Фінансовий аналітик Олександр Жолудь каже, що поява розмінних монет більше гривні (5, 10, 20 та 50) не буде зручною для гаманця. Це, радше, потішить нумізматів, ніж пересічних людей.

А будуть ці монети чи ні – побачимо вже наступного року. Адже в країні, де сім п`ятниць на тиждень, можна очікувати всякого.

vidido.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201531.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua