Який порядок митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України юридичними особами та підлягають обов’язковій сертифікації?

30 ноя, 12:15

     Статтею 18 Декрету  Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 року № 46-93 «Про стандартизацію  і сертифікацію» зі змінами  та доповненнями встановлено, що  відповідність продукції (товару), що  ввозиться і реалізується на  території України та включена  до переліку продукції, що підлягає  обов’язковій сертифікації, стандартам, що діють в Україні, повинна  підтверджуватися сертифікатом  відповідності чи свідоцтвом  про визнання відповідності, виданим  призначеним органом.

     Контролюючі  органи здійснюють митне оформлення  імпортних товарів, які підлягають  обов’язковій сертифікації, на підставі  інформації, включеної до Реєстру, у встановленому Кабінетом Міністрів  України порядку.

     Порядок митного  оформлення товарів, що ввозяться  на митну територію України  та підлягають обов’язковій сертифікації  в Україні, затверджено постановою  Кабінету Міністрів України від 14 травня 2008 року № 446 із змінами  і доповненнями (далі – Порядок  № 446).

     Порядок № 446 визначає особливості митного  оформлення контрольованих товарів, що поміщуються у митний режим  імпорту, якщо такі товари:

     ввозяться  юридичними особами та призначені  для продажу (реалізації) на митній  території України;

     ввозяться  громадянами на митну територію  України та підлягають декларуванню  з поданням митної декларації, передбаченої для підприємств;

     належать до  транспортних засобів, вузлів, агрегатів  та частин до них.

     Так, відповідно  до п. 4 Порядку № 446 випуск для  вільного обігу на митній території  України контрольованих товарів  здійснюється за наявності в  Єдиній автоматизованій інформаційній  системі органів фіскальної служби  України інформації про те, що  назва, тип, вид, марка та виробник  товарів (незалежно від їх власника  або одержувача) включені до Єдиного  реєстру сертифікованої в Україні  продукції.

     При цьому  сертифікати відповідності (свідоцтва  про визнання відповідності) подаються  митниці у разі, коли це прямо  визначено законом.

     Пунктом 6 Порядку  № 446 визначено перелік випадків, коли митницями надається рішення  про відмову у випуску контрольованих  товарів для вільного обігу  на митній території України, зокрема коли:

     в Єдиній  автоматизованій інформаційній  системі органів фіскальної служби  України відсутня інформація  про включення контрольованого  товару до Єдиного реєстру  сертифікованої в Україні продукції  або міститься інформація про  скасування, анулювання чи призупинення  дії сертифіката відповідності (свідоцтва  про визнання відповідності) на  зазначений товар;

     строк дії  сертифіката відповідності (свідоцтва  про визнання відповідності) закінчився.

     В свою чергу  під контрольованими товарами  слід розуміти товари, що підлягають  обов’язковій сертифікації в  Україні, назва (опис) та код класифікації  згідно з УКТЗЕД яких збігаються  з назвою продукції та кодом  згідно з УКТЗЕД, зазначеними  в переліку, затвердженому Мінекономрозвитку. В разі коли збігається лише  назва або код, товар вважається  таким, що не підлягає обов’язковій  сертифікації (п. 1 Порядку

№ 446).

     Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації  в Україні, затверджений наказом  Державного комітету України  з питань технічного регулювання  та споживчої політики від 01.02.2005 № 28, зареєстрованим у Міністерстві  юстиції України 04.05.205 за № 466/10746 (зі змінами, внесеними Міністерством економічного розвитку і торгівлі України).

     При цьому  в графі 44 митної декларації за  кодом «5111» або «5114» зазначаються  реквізити сертифіката відповідності (свідоцтва про визнання відповідності).

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201586.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua