Щоб запобігти різкому падінню економіки, податкова реформа та бюджет мають бути прийняті негайно

07 дек, 14:27

Попри те, що проекти податкової реформи та бюджету нарешті вже з’явилися, нескоординовані дії уряду та парламенту продовжують погіршувати ситуацію: закони  досі не прийняті, терміни реєстрації та розгляду  зірвані. Навколо цих надзвичайно важливих для життя держави питань, на жаль, продовжуються політичні торги.  Вітчизняні бізнесмени  глибоко занепокоєні, адже не можуть спланувати свою діяльність на наступний рік, завести інвестиції, вони  втрачають партнерів,  контракти тощо. Є ризик ще більшої тінізації економіки, вважають в УСПП. Адже лише за офіційними даними, тіньова економіка країни за перше півріччя 2015 року склала 42% від ВВП.

 «З 1 січня 2016 року відбудеться повноцінний запуск зони вільної торгівлі з ЄС. Це величезні можливості для наших промисловців і підприємців, але в той же час і величезний виклик. А ми через такі безвідповідальні підходи  досі не готові  ні до жорсткої конкуренції, ні до нових вимог щодо якості та стандартизації продукції. Про це і говорилося на Вільнюському форумі із нашими литовськими партнерами – вони розуміють нашу ситуацію як ніхто, і готові допомагати практично в авральному режимі. Але це дуже неправильно: «домашнє завдання» повинні виконати лише ми самі  – уряд та парламент нарешті мають дійти згоди, почути голос бізнесу та громадськості, здійснити такі необхідні реформи», – говорить президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

Ці структури  активно закликають владу докласти всіх зусиль для виходу із економічної кризи, стабілізації  внутрішнього ринку та підтримки  вітчизняних товаровиробників. Промислове  виробництво  тримається на показнику мінус 15,4%, що   поглиблює соціально-економічну кризу.  Окрім того, бізнес, який природно  розвивається лише системно, за заздалегідь укладеними планами,  повинен негайно знати правила «гри» на наступний період, податкові ставки, особливості адміністрування податків,  вартість кредитивних ресурсів тощо. Не можна  працювати в умовах невизначеності та ще й виходити з кризи, такого  немає в жодній країні світу.

«Входження України в новий рік, в зону вільної торгівлі з ЄС  в такому стані лише погіршуватиме соціально-економічне становище, підриватиме довіру європейських колег,  перетворюватиме країну на  сировинний придаток розвинутого світу,  а не на його  рівноправного партнера», – наголошує лідер ділової спільноти.

Антикризова рада громадських організацій, куди входять провідні промислові підприємства, малий та середній бізнес, науковий сектор, планує вже найближчим часом зібратися для обговорення існуючої ситуації та прийняти спільне звернення до влади з вимогою якнайшвидшого вирішення всіх названих проблем та врегулювання ситуації напередодні 2016 року та повного відкриття ЗВТ з Євросоюзом. 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/201850.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua