Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України

11 дек, 09:11

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.

Правлінням Національного банку України 04.12.2015 була прийнята постанова №863 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі - Постанова №863).

Постанова №863 набрала чинності з 05.12.2015 і діє до 04.03.2016 включно (пункт 9 Постанови №863).

Відповідно до пункту 1 Постанови №863 розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в статтях 1 та 2 Закону України від 23.09.1994 №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

Також Постановою №863 встановлено, що надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Національному банку України, у розмірі 75 відсотків (пункт 2).

Уповноваженим банкам дозволено здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 3 000 гривень у межах однієї банківської установи (підпункт 3 пункту 6 Постанови №863).

Уповноважені банки зобов'язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 20 000 гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України. Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів як у межах України, так і за її межами незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку (підпункт 10 пункту 6 Постанови №863).

Постановою №863, зокрема, визначено, що за дорученням фізичних осіб за межі України здійснюються перекази іноземної валюти за поточними валютними неторговельними операціями (підпункт 4 пункту 6):

- без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття - на суму, що в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в один операційний (робочий) день. Фізичні особи - нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів;

- виключно на підставі підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті - на суму, що в еквіваленті перевищує 15 000 гривень, але не більше ніж 150 000 гривень на місяць.

Зазначені в абзаці третьому підпункту 4 пункту 6 вимоги щодо обмеження суми переказу не поширюються на:

- оплату витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

- оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати та витрати на поховання);

- перекази, що здійснюються на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів;

- оплату витрат на навчання виключно для оплати навчального процесу;

- перекази коштів, отриманих як оплата праці нерезидентами в Україні, пенсії, аліменти;

- оплату витрат іноземним судовим, слідчим, нотаріальним та іншим повноважним органам (у тому числі сплата податків, зборів, інших обов'язкових платежів);

- перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання;

- безготівкові розрахунки, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для власного споживання фізичними особами.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/202028.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua