Безкоштовне харчування працівників: що з ПДВ?

15 дек, 14:51

Сума ПДВ, сплачена (нарахована) підприємством в оплаті вартості харчування, включається до податкового кредиту. Окрім того, на вартість поставленого своїм співробітникам харчування підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ.

Харчування працівників розділяють на два види: обов'язкове (передбачене законодавством) і добровільне. Форми його організації найрізноманітніші - від утримання підприємством власних їдалень або буфетів до перепродажу своїм працівникам обідів, куплених у сторонніх осіб (кафе, приватних підприємців тощо). Коли роботодавець надає послуги безкоштовного харчування працівників — це є соціальною гарантією трудовому колективу. Зазвичай її закріплюють у колдоговорі у розділі, присвяченому соціальним гарантіям.

Керуючись пунктом 198.1 статті 198 Податкового кодексу України право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:

- придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

- придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

Тобто сума ПДВ, сплачена (нарахована) підприємством в оплаті вартості харчування, включається до податкового кредиту.

На вартість поставленого своїм співробітникам харчування підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/202158.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua