Акциз на алкоголь зріс з 1 січня, ціни на міцні напої переглянуть протягом двох місяців

18 янв, 09:02

Завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Нікопольської ОДПІ Леонід Бабкін розповів про нововведення у сфері оподаткування підакцизних товарів.

- Яким чином підвищилися ставки акцизного податку та яких цін на алкогольні напої та тютюнові вироби слід чекати споживачу?

- З 1 січня 2016 року підвищуються ставки акцизного податку:

- на спирт – в 1,5 рази - та складе 105,80 грн. за 1 літр;

- на пиво – в 2 рази – 2,48 грн. за 1 літр;

- на слабоалкогольні напої міцністю  до 8,5 відсотки – в 3 рази – 211,59 грн. в розрахунку за 1 літр 100-відсоткового  спирту.

З 1 березня 2016 року підвищуються ставки акцизного податку на алкогольні напої, які маркуються марками акцизного податку – тобто міцністю вище 8,5 відсотки:

- на горілку та лікеро-горілчані  напої – в півтора рази –  та складе 105,80 грн. в розрахунку  за 1 літр 100-відсоткового спирту;

- на кріплені вина та вермути – в 2 рази – 7,16 грн. за 1 літр напою;

- на вина ігристі, вина газовані, шампанське – в 2 рази - 10,40 грн. за 1 літр напою.

Незмінною ставка акцизного податку залишилась тільки на вина виноградні натуральні.

Підвищення акцизів, безперечно, призведе до підвищення цін на алкоголь. Слід зазначити, що мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольну продукцію встановлюються Кабінетом Міністрів України, який зобов’язаний це зробити протягом двох місяців.

- Як зросла ставка акцизу на тютюнові вироби?

- Зміни в податковому законодавстві  торкнулись також тютюнових виробів, специфічна ставка на які зросла  на 40 відсотків. Адвалорна ставка  залишається на попередньому  рівні – 12 відсотків, хоча при  цьому вартість тютюнових виробів, що оподатковується акцизним податком, буде включати ПДВ, що також вплине на подорожчання тютюнової продукції.

Нововведенням є те, що Кабінет Міністрів України зобов’язаний встановити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни також на тютюнові вироби (раніше мінімальні ціни діяли лише на алкогольні напої).

- Чи підвищаться акцизи на пальне та як це вплине на ціни?

- З 1 січня передбачено підвищення  акцизного податку на пальне:

- тимчасово до 1 березня 2016 року - на 13 -16 відсотків.

Для бензинів ставка зросте з 202 євро до 228 євро за тонну, на дизельне пальне – зі 100 – 132 євро до 113 – 149 євро за тонну, на скраплений газ – з 50 до 57 євро за тонну.

Слід зазначити, що з 1 березня 2016 року розрахунок акцизного податку на пальне буде проводитись в євро не за 1 тонну, як це є зараз, а за 1000 літрів (при температурі + 15 градусів). Така одиниця обліку обсягів пального повинна застосовуватись в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних, деклараціях акцизного податку. такі нововведення пов’язані з уніфікацією підходів та із запровадженням євро стандартів.

Що стосується підвищення цін на пальне, то ціни на пальне формуються під впливом двох протилежних тенденцій – підвищення акцизів з одного боку та падіння цін на нафту на світовому ринку – з іншого. До речі, днями зафіксована найнижча ціна на нафту за останні 12 років.

- Що це за нововведення – акцизна накладна?

- Вимоги Податкового кодексу  щодо запровадження акцизних  накладних набирає чинності з 1 березня 2016 року.

Платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Форму такої накладної та порядок її заповнення буде затверджено на центральному рівні, реквізити такої накладної - по аналогії з податковою накладною.

Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

Разом із введенням акцизних накладних з 1 березня запроваджується електронне адміністрування реалізації пального, яке буде здійснюватися на центральному рівні.

Порядок електронного адміністрування реалізації пального буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

Разом з цим, скасовуються податкові пости на підприємствах-виробниках пального, в тому числі скрапленого газу, які нині встановлені на підприємствах-виробниках пального та скрапленого газу.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/203221.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua