Орендна плата – 2016

01 фев, 14:25

Податківці звертають увагу платників, що у зв’язку зі змінами в Податковому законодавстві України з 01.01.2016 року змінено вимоги до оформлення договорів оренди.

Підставою для укладання договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності відповідно до статті 16 Закону України від 06.10.1998 року      № 161 – ХІV «Про оренду землі» є рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування – орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України (ЗКУ), або за результатами аукціону.

Відповідно до пункту 288.1 статті 288 Податкового кодексу України (ПКУ) було визначено, що підставою для нарахування орендної плати був оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства договір оренди. В новій редакції дана вимога  відсутня, тому підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Подані зміни обґрунтовуються тим, що відповідно до статті 125 ЗКУ державній реєстрації підлягає не договір оренди, а право оренди ділянки

Згідно з пунктом 288.4 статті 288 ПКУ у договорі оренди визначаються розмір та умови внесення орендної плати. Річна сума платежу: не може бути меншою 3 відсотків та не може перевищувати 12 % нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умова договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку (стаття 30 Закону № 161).

Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендовані з моменту державної права оренди, якщо інше не встановлено законом (стаття 16 Закону № 161).

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/203837.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua