Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Новації в податковому законодавстві»

08 фев, 15:29

Питання. Чи сталися зміни у порядку обліку платників ЄСВ?

Відповідь. До Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та до Положення про реєстр страхувальників, затверджених наказом МФУ від 24.11.2014 №1162 внесені зміни наказом МФУ від 30.11.2015 №1105. Цей наказ набрав чинності з 12 січня поточного року. Однією з новацій цього наказу є те, що взяття на облік платників єдиного внеску, на яких поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» здійснюється у день отримання органом податкової служби відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором.

Питання. Чи втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році Суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн.?

Відповідь. Суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили обсяг доходу 20 млн. грн. не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році.

Водночас, якщо фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 млн. грн., такі платники будуть зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення.

Питання. Чи передбачено звітування фізичними особами, які є платниками транспортного податку?

Відповідь. Для фізичних осіб – платників транспортного податку не передбачено надання декларації. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб – резидентів здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку (підпункт 267.6.1 пункту 267.6 статті 267 Кодексу), а для фізичних осіб – нерезидентів – за місцем реєстрації об’єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів (підпункт 267.6.2 пункту 267.6 статті 267 Кодексу).

Відповідно до пункту 267.8 статті 267 Кодексу транспортний податок сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Питання. В який термін самозайняті особи зобов’язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку відомості про зміну облікових даних?

Відповідь. Відповідно до п.65.9 ст.65 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями самозайняті особи зобов’язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку відомості про зміну облікових даних протягом місяця з дня виникнення таких змін.

Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, набирають чинності з дня внесення відповідного запису до такого реєстру.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204116.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua