Як надавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу при зміні назви вулиці

11 фев, 10:19

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що усі громадяни щороку подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно зі ст. 29 Цивільного кодексу України від 16.01.03 №435-ІV, зі змінами та доповненнями, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Крім того, згідно з п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків — фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

На підставі Закону України від 14 липня 2015 року N 595-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» відбулось перейменування назв вулиць та інших об’єктів топоніміки м. Нікополь та Нікопольського району.

Однак діючим законодавство не передбачено кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто.

Враховуючи вищевикладене, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204236.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua