Декларуємо інвестиційний прибуток

12 фев, 12:32

З 1 січня 2016 року триває компанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році.
ДПІ у Кіровському районі м. Дніпропетровська нагадує, що одним із  основних випадків отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію є отримання доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України). Тобто, громадянам, яків 2015 р. отримували доходи від операцій з інвестиційними активами (цінними паперами, деривативами, корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах) необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. При цьому декларація подається у будь-якому випадку, незалежно від того, чи отримав громадянин інвестиційний прибуток або збиток, та незалежно від того, чи сплачувався податковим агентом податок з доходів інвестора (ст. 36, 49, 170 Кодексу).
          Оподаткування інвестиційного прибутку регламентує п. 170.2 ст. 170 Кодексу.
Так, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.
Фінансовий результат (прибуток/збиток) визначається тільки за операціями з тими цінними паперами, які були продані інвестором у звітному році. При цьому враховуються документально підтверджені витрати, понесені у зв’язку з їх придбанням, а також задекларовані належним чином непогашені збитки від операцій з інвестиційними активами за попередні роки. Витрати, пов’язані з купівлею цінних паперів без їх продажу у звітному році не зменшують інвестиційний прибуток, отриманий в результаті продажу інших цінних паперів протягом звітного року. Якщо платник протягом року продавав кілька пакетів цінних паперів різних видів і емітентів, необхідно визначити інвестиційний прибуток/збиток по кожному з них, а потім скласти загальний фінансовий результат. При цьому платник податку визначає фінансовий результат за операціями з цінними паперами чи деривативами, що перебувають в обігу на фондовій біржі, окремо від фінансового результату за операціями з цінними паперами чи деривативами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі.
Усі документи, які пов’язані з купівлею/продажем цінних паперів та понесеними витратами, зберігаються як до, так і після подання декларації і сплати податку.
Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від'ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

Нагадуємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до 1 травня 2016 року до податкової інспекції за місцем реєстрації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859. Подати декларацію можна на паперових носіях, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або скориставшись електронним сервісом ДФС «Заповнення декларації громадянами», що знаходиться на головній сторінці веб - порталу ДФС України.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204292.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua