Декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році, та легалізація робочих місць і заробітної плати

15 фев, 12:55

11 лютого 2016 року в інформаційному  агентстві «Мост – Днепр» відбулася  прес – конференція на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році, та легалізація робочих місць і заробітної плати» за участі начальника управління комунікацій Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової.

За її словами: «З початку поточного року тема декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році, є однією з найважливіших і актуальніших всього сучасного інформаційного простору. Деклараційна кампанія 2016 року стартувала з 1 січня і продовжиться до 1 травня поточного року, яка успішно прийняла естафету від деклараційної кампанії – 2015. За наслідками декларування доходів у 2015 році до бюджету надійшло 62 мільйони гривень. Це на 14,7 мільйонів гривень більше, ніж у 2014 році. Доходи в сумі більше мільйона гривень минулого року задекларували 299 громадян на суму податку на доходи фізичних осіб до сплати у розмірі 18,7 мільйонів гривень.

Звертаю увагу, що кампанія декларування у 2016 році відрізняється від попередніх років. По-перше, за наслідками 2015 року фізичні особи – платники податків в декларації здійснюють розрахунок податкових зобов’язань не тільки по податку на доходи фізичних осіб, але і по військовому збору. По-друге, громадяни здійснюють декларування по новій формі декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 і введена в дію з 1 січня поточного року. Обсяг декларації і кількість додатків до неї скорочена вдвічі. А оподаткування доходів, отриманих у 2015 році, здійснюється по існуючих ставках без змін».

Манушак Осипова зазначила: «Не можу залишити без уваги деякі зміни, внесені Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році», в адмініструванні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, тобто єдиного внеску.

З 1 січня 2016 року для платників єдиного внеску нарахування здійснюється по єдиній ставці 22% до бази нарахування. Таким чином, при нарахуванні єдиного внеску не враховується клас професійного ризику виробництва. Раніше розміри ставок єдиного внеску складали від 6,78% до 49,7%. При цьому, велика частина ставок внеску по класах ризику перевищувала 36%».

Щодо легалізації робочих місць і заробітної плати начальник управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області зауважила: «Сьогодні актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати в «конвертах» реалізація гарантій оплати праці і організація заходів недопущення виникнення заборгованості по її виплаті. Підприємства та громадяни – суб’єкти господарювання, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватися чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства по виплаті заробітної плати.

Працівники, отримуючи гроші в «конвертах», є заручниками самих себе. Одержуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості із працедавцем, позбавляє себе соціальних виплат і гарантій. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів.

Суб’єктам господарювання варто пам’ятати: використання нелегальної робочої сили, не оформлення трудових стосунків або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найнятим робітником – це порушення трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову і кримінальну відповідальність».

Також, Манушак Осипова повідомила, що ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу і у котрий раз повідомляє, що інформаційні повідомлення стосовно граничних термінів звітності і сплати податкових зобов’язань в розрізі всіх податків і зборів щодня розміщуються на головній сторінці субсайту ГУ ДФС, направляються для висвітлення засобам масової інформації, а також на електронні адреси платників Дніпропетровщини. Для створення комфортних умов для платників (зокрема, для надання звітності) при органах ДФС області працюють Центри обслуговування платників з продовженим режимом роботи в буденні дні і по суботах з 9.00 до 16.00, що дозволяє платникам відвідати Центри в слушний для них час.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204355.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua