Шановні громадяни! Деклараційна кампанія 2016 року триває

19 фев, 13:04

Західно-Донбаська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих ними протягом 2015 року, триває до 1 травня поточного року.

Задекларувати отримані у минулому році доходи громадяни повинні шляхом надання до податкової інспекції за місцем свого проживання, тобто за місцем реєстрації у паспорті податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Звертаємо увагу, що декларування доходів у 2016 році фізичні особи – платники податків здійснюють за новою формою декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, що зареєстрований Міністерством юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743 (далі – наказ №859). Наказом №859 затверджена також Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Обов’язковість подання окремими категоріями громадян річних декларацій та визначення і сплата ними податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військового збору визначено нормами Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

До таких категорій громадян належать фізичні особи, які протягом 2015 року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але з яких ПДФО та військовий збір не утримувався.

Декларацію зобов’язані подати громадяни, які протягом звітного 2015 року отримували:

- іноземні доходи;

- доходи, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) фізичній особі двома або більше податковими агентами у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році це 14 6160 гривень (1218грн. х 120));

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

Нагадуємо, що незалежна професійна діяльність це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (підпункт 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Громадяни, які згідно з нормами Кодексу зобов’язані надати декларацію, повинні прозвітувати до 1 травня 2016 року.

Сподіваємося, що громадяни відповідально ставитимуться до вимог законодавства і своєчасно виконають свій конституційний обов’язок перед державою.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за результатами 2015 року, можуть надати декларацію впродовж усього 2016 року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204554.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua