Імплементація законодавчих змін щодо ринку палива додатково забезпечить надходження до бюджету 2 млрд. грн. акцизного податку

26 фев, 14:27

Контроль за обігом нафтопродуктів та його фіскальні ризики обговорювалися під час зустрічі Голови ДФС Романа Насірова та його Першого заступника Сергія Білана з представниками виробників і реалізаторів  нафтопродуктів 25 лютого 2016 року.

«Для ДФС Урядом було визначено завдання – навести порядок на ринку нафтопродуктів. І в минулому році ми вже досягли певних результатів – у нас немає монополістів, які завозять «специфічне» пальне, але все ще є спроби працювати в тіні. Податкова міліція кожного тижня або конфіскує пальне, або ліквідує незаконне виробництво пального. Звичайно, ДФС опікується бюджетом, але для нас також важливим є створення рівних умов роботи, щоб чесному бізнесу не потрібно було конкурувати з недобросовісними учасниками ринку», - наголосив Роман Насіров.

Так, за аналітикою ДФС у 2015 році умовні недонадходження державного бюджету внаслідок використання схем ухилення від оподаткування  з акцизного податку оцінюються в 1,2 млрд. грн.

Серед основних схем ухилення від оподаткування акцизним податком нафтопродуктів у 2015 році, зокрема:

-         недекларування виготовлення сумішевих бензинів,

-         використання операцій з реалізації нафтопродуктів в «скрутках» по ПДВ, маніпуляція кодами УКТЗЕД під час реєстрації податкових накладних

-         ввезення нафтопродуктів з порушенням митних правил (поза митним контролем, із заниженням митної вартості, з порушеннями у сфері класифікації товарів за УКТЗЕД)

Для мінімізації податкових зобов'язань з акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів у більшості випадків використовувалося декларування нафтопродуктів для комерційного використання та реалізація пального без реєстрації  через  реєстратори розрахункових операцій, внаслідок чого місцеві бюджети у 2015 році втрачали близько 80 млн. грн. в місяць. Виявлені факти стануть предметом перевірок у 2016 році.

За словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, протягом минулого року податкова міліція вилучила 35 тис. тонн пального на суму 620 млн. гривень. З початку поточного року з незаконного обігу вже вилучено товарів підакцизної групи на суму понад 135 млн. грн., у т.ч. 2,3 тис. тонн пального на суму 40 млн. грн., та ліквідовано близько 40 незаконних АЗС.

«Мета податкової міліції – це по-перше, наповнення державного бюджету, по-друге – підтримка законослухняного платника податків, по-третє, боротьба з тіньовим бізнесом, який заважає чесно працювати підприємствам та створює недоброякісну конкуренцію. Ми ведемо діалог з усіма великими групами, які займаються виробництвом, ввезенням та продажем нафтопродуктів щодо вирішення таких проблем, як формування фіктивного кредиту, заниження податку на прибуток та фальсифікація палива», - наголосив Сергій Білан.

На думку керівників ДФС, завдяки імплементації законодавчих змін цього року, зокрема, запровадженні з 1 березня Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) та Єдиного реєстру акцизних накладних (ЄРАН), очікується збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів акцизного податку на суму  понад 2 млрд. гривень.

Учасники зустрічі домовилися про співпрацю ДФС та підприємств - виробників і реалізаторів пального щодо підготовки пропозицій до  Податкового кодексу з удосконалення фіскального контролю на ринку нафтопродуктів та спільній протидії незаконній діяльності представників тіньового бізнесу на ринку палива в Україні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/204813.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua