Декларація про майновий стан і доходи подається громадянином за місцем податкової адреси

09 мар, 11:13

Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, триває.

Відповідно до Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку та розмірах, встановлених законом.

Нагадуємо, що відповідно до статті 163 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) підлягає оподаткуванню загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи, як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Підпунктом 168.2.1 пункту 168.2 статті 168 Кодексу передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) з таких доходів.

Крім того, відповідно до підпункту 1.2 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу доходи, визначені у статті 163 Кодексу є також об’єктом оподаткування військовим збором.

Отже, за результатами звітного 2015 року громадянин повинен задекларувати отримані доходи шляхом подання до податкової інспекції за своєю податковою адресою податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у порядку, встановленому законом. При цьому, у декларації фізична особа – платник податків повинна самостійно визначити податкові зобов’язання, як з ПДФО, так і з військового збору.

Згідно із положеннями статті 49 Кодексу, податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

При цьому, відповідно до пункту 45.1 статті Кодексу 45.1 платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до пункту 1 статті 29 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання (пункт 6 статті 29 ЦКУ).

Враховуючи вищевикладене, громадянин, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, повинен подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Громадяни, які згідно з нормами Кодексу зобов’язані надати декларацію, повинні прозвітувати до 1 травня 2016 року за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/205126.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua