Відповіді на актуальні питання щодо кампанії декларування доходів, отриманих у 2015 році під час проведення «гарячої лінії»

24 мар, 08:30

Днями в ДПІ у Дарницькому районі відбувся черговий сеанс «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян – 2016».
Завідувач сектору адміністрування податків з громадян Токаренко Оксана Володимирівна відповіла на актуальні питання щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році.
Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:
Питання: В яких випадках виникає обов’язок подачі податкової декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік?
Відповідь: Обов’язок з подання річної декларації за наслідками 2015 року виникає у громадян, які протягом минулого року отримували доходи у вигляді:
- доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, які підлягають оподаткуванню;
- доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
- доходи від операцій з інвестиційними активами, не залежно від фінансового результату;
- вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
- іноземних доходів;
- додаткового блага, зокрема прощення (анулювання) кредитором суми боргу (кредиту).
Також, обов’язково потрібно подати річну декларацію громадянам, які у 2015 році отримували доходи у формі заробітної плати (інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород) від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума таких доходів перевищує 146 160,00 гривень.

Питання: Чи оподатковується податком на доходи фізичних осіб спадщина, яка отримана від фізичної особи, що не є членом сім’ї першого ступеня споріднення та за якою ставкою?
Відповідь: Згідно з підпунктом 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України вартість будь – якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Податкового кодексу України.
Враховуючи викладене вище, фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого ступеня споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь-якої спадщини.

Питання: Де можна ознайомитися з інструкцією по заповненню декларації про майновий стан і доходи?
Відповідь: Форма декларації про майновий стан і доходи та інструкція по її заповненню затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року  №859.
Ознайомитись з інструкцією по заповненню декларації можна на веб-порталі ДФС України (http:// sfs.gov.ua).

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/205672.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua