Податкова накладна за новою формою

28 мар, 13:03

З 1 квітня 2016 року застосовується нова форма та порядок заповнення податкової накладної, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307.
У новій податковій накладній залишилися тільки обов’язкові реквізити. Зокрема, із заголовної частини виключили:
• місцезнаходження (податкову адресу) покупця/продавця;
• номер телефону;
• вид цивільно-правового договору;
• форму проведених розрахунків.
Також, в табличній частині вилучено зазначення дати виникнення податкового зобов’язання. При цьому у табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ». Для її заповнення передбачені коди:
20 - для операцій, що обкладаються податком 20 % ПДВ;
7 - для операцій із 7% ПДВ; 901 -  експортні операції (ставка ПДВ - 0%);
902 - постачання за ставкою 0% на митній території України товарів/послуг;
903 - для звільнених від ПДВ постачань.
Також з’явилися графи для відображення постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є стороною договору від імені головного підприємства - платника податку.
Окрім того, таблична частина податкової накладної тепер складається з двох розділів:
Розділ А — містить узагальнюючі дані за операцією, на яку складається податкова накладна, зокрема, загальну суму ПДВ (ІІ – ІV), обсяги постачання (V – Х), дані про зворотну тару (Х), загальну суму коштів, що підлягає сплаті з урахуванням ПДВ (І).
Розділ Б — містить інформацію про товари/послуги, що постачаються.
Аналогічні зміни внесено й до Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників.
У Порядку також прописані правила оформлення зведеної податкової накладної під час нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за пп.198.5 ПКУ. У таких зведених податкових накладних у графі "Отримувач (покупець)" слід зазначати власне найменування (П.І.Б.), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" - умовний ІПН "600000000000", а у верхній лівій частині - відповідний тип причини.
Як і раніше, разом з податковою накладною може бути складено додаток 1 до неї. Цей додаток застосовується у разі якщо частка товару/послуги не містить відокремленої вартості. Тоді перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку 1 до податкової накладної і в повній вартості враховується у податковій накладній та загальних податкових зобов'язаннях.
Також додаток 1 потрібен у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України. Саме у графі 3 додатка 1 до податкової накладної вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.
Звертаємо увагу, що згідно з  п. 3 нового Порядку, усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних  за формою, чинною на день такої реєстрації.
З наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» можна ознайомитись за наступним посиланням http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-dodanu-vartist/normativno-pravovi-akti/66323.html
ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/205802.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua