НКЦПФР схвалила зміни до Положення про функціонування фондових бірж

30 мар, 08:39

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на черговому засіданні, що відбулося 29 березня 2016 року, схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж».
 
Документом пропонується розмежувати біржовий список для цінних паперів та біржовий список для інших фінансових інструментів. Такі списки фондова біржа повинна оприлюднювати (у разі їх наявності) у вільному доступі та забезпечувати цілодобовий режим доступу до них на власному веб-сайті за кожен торговельний день. Інформація має зберігатись на  веб-сайті протягом 3 років з дати оприлюднення.
 
Запропонованими змінами збільшено перелік підстав, за яких не допускається внесення та перебування у біржовому списку цінних паперів. Зокрема, це оприлюднення на веб-сайті Комісії інформації щодо встановлення факту відсутності емітента за місцезнаходженням, виключення емітента з державного реєстру фінансових установ, зупинення емітенту, що є компанією з управління активами, дії ліцензії на провадження профдіяльності на фондовому ринку, зупинення Комісією торгівлі цінним папером на будь-якій фондовій біржі та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінного папера.
 
Фондова біржа повинна перевіряти емітента на відповідність ознакам фіктивності та у разі їх виявлення повідомляти Комісію. Також біржа може самостійно прийняти рішення про відмову або виключення у внесенні таких цінних паперів до біржового списку.
 
Крім цього, проектом Положення встановлено, що фондова біржа за допомогою програмного забезпечення у режимах торгів, які беруть участь у формуванні поточної ціни цінного папера, повинна забезпечити неможливість укладання біржового контракту (договору) за двома безадресними заявками та отримувати всю необхідну інформацію про такі контракти, в яких ціни не відповідають кращій ціні на купівлю/продаж, що існували на момент укладання біржового контракту.
 
Фондова біржа має забезпечити неможливість укладання біржового контракту (договору) за ціною, яка не входить у межі між граничними відхиленнями у бік збільшення та зменшення значення ціни закриття попереднього торговельного дня для конкретного випуску цінного папера. Згідно запропонованих змін, укладення біржового контракту (договору) неможливо за заявками, які подаються в інтересах одного і того ж клієнта учасника/учасників торгів.
 
Зміни до Положення будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті НКЦПФР, після чого надіслані на погодження до зацікавлених органів державної влади.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/205870.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua